Lokalni stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama.

Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 te i dalje imamo četiri pacijenta s ovom zaraznom bolesti, dok su svi ostali ozdravili.

Varaždinska županija

Varaždinska županija posljednjih osam dana ne bilježi ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a posljednjih 17 dana zabilježen je svega jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Pozitivno je također da je jedna osoba koja se nalazila na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu otpuštena kući. Time je ukupan broj oboljelih je i dalje 47, dok je broj ozdravljenih porastao za jedan i on sada iznosi 41.

Aktivno bolesnih je još šestero, od kojih se četvero osoba nalazi na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a dvoje u Zagrebu.

U proteklih 48 sati testirano je 159 osoba, a time ukupno do sada 2.063 osobe.  

''U samoizolaciji se sada nalaze još samo bliski kontakti potvrđeno zaraženih osoba, dok su svima ostalima koji su zbog boravka u inozemstvu bili u preventivnoj mjeri samoizolacije sada određene posebne protuepidemijske mjere kojih se moraju pridržavati unutar 14 dana od datuma ulaska u RH.

I dalje se kontinuirano odobravaju nove mjere opuštanja pa je tako od danas ponovno dozvoljen rad teretanama, sportskim centrima te fitness i rekreacijskim centrima.

Svi objekti će smjeti raditi u „novim normalnim uvjetima“,  što znači uz pridržavanje svih propisanih protuepidemijskim mjera HZJZ-a'', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Dubrovačko-neretvanska županija

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od ponedjeljka su svi negativni, a na obradi je 48 uzoraka poslanih na analizu u utorak.

Ukupno je 118 zaraženih, 84 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslan je 2451 uzorak.

S današnjim danom hospitalizirano je 5 pozitivnih pacijenta, 4 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, 1 pacijent je intubiran u Jedinici intenzivnog liječenja.

Ukupno je 38 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Brodsko-posavska županija

Nakon pet uzastopnih dana s novooboljelim osobama od bolesti COVID-19, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba.

Svi nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata bili su negativni, ali tijekom dana očekuju se rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana.

Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije iznosi 30, ozdravilo je 13 osoba, a uz 1 ranije preminulu osobu, broj aktivnih oboljelih osoba sada iznosi 16.

Tijekom jučerašnjeg dana, zbog ukidanja mjere samoizolacije, iz karantene je otpušteno 15 osoba koje su se u karanteni zatekle bez epidemioloških razloga odnosno samo zbog prelaska državne granice i to prije ukidanja mjere obavezne samoizolacije.

U karanteni se trenutno nalaze 2 osobe pristigle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga.

Također, zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije posljednjih nekoliko dana uzrokovane dolaskom većeg broja radnika iz Švedske, a sukladno jučerašnjem zaključku županijskog Stožera civilne zaštite, danas je nacionalnom Stožeru civilne zaštite te Ravnateljstvu civilne zaštite upućen zahtjev da županijski karantenski objekt i dalje ostane u funkciji i na raspolaganju županijskom Stožeru civilne zaštite. 

Krapinsko-zagorska županija

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije na konferenciji za medije izvijestio je da nema novooboljelih od koronavirusa. 108 osoba je ozdravilo, a 30 slučajeva je još aktivno.

Epidemiologinja Bojana Mahmutović kazala je da ako se nastavi ovakva epidemiološka situacija, da će Krapinsko-zagorska županija do kraja svibnja biti korona free županija.

Grad Zagreb

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio je da je na području zabilježen jedan novooboljeli od koronavirusa. Radi se o bolesniku koji je u Njemačkoj imao simptome korone, testiran je nakon 14 dana u Njemačkoj, a nakon povratka u Zagreb s negativnim nalazom i samoizolacije od još 14 dana bio je poslan na testiranje i bio je pozitivan. 

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 13.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije petnaesti dan za redom nema novooboljelih. Broj izliječenih je također isti kao i jučer. Do sada je ukupno izliječeno 113 osoba, a četiri su preminule.

Osječko-baranjska županija

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je da na području županije nema zaraženih.

U zadnja 24 sata testirano je 168 uzoraka, niti jedan nije pozitivan.

Zadarska županija

Nema novooboljelih od koronavirusa na području Zadarske županije, a broj izliječenih je i dalje 82. Ukupan broj zaraženih je 87. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 44 uzoraka, a do sada je  ukupno testirano  2232 uzorka.

Aktivan nadzor provodi se nad 64 stanovnika, a istekao je za 3774 osobe.

U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su potvrđena 2 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe, 55 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 782 osobe.

Primorsko-goranska županija

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije izvijestio je da broj aktivnih slučajeva na području županije opada.

Objavljeno je kako se još jedna osoba oporavila nakon što je u proteklim tjednima bila zaražena koronavirusom.

Time je broj aktivnih slučajeva opao na 17 osoba, dok ih je sad ukupno 54 ozdravilo.

Nijedan testirani uzorak u protekla 24 sata na području naše županije nije bio pozitivan, tako da nema novih slučajeva zaraze.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji već petnaesti dan bez novooboljelih osoba od COVID-19 te tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje iznosi ukupno 40. Broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 39.

Šibensko-kninska županija

U Šibensko-kninskoj županiji jedna osoba je oboljela od koronavirusa u zadnja 24 sata. Riječ je o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik, a epidemiološki izvidi su u tijeku.

S današnjim danom broj oboljelih popeo se na 91, oporavljenih je i dalje 76, priopćili su danas iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije ne navodeći više detalja. 

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih su dva na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 27 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1776 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću KBC-a Split, tijekom prijepodneva umrla je starija ženska osoba rođena 1927. godine. Preminula je bila korisnica privatnog Doma za starije i nemoćne osobe u Dicmu. Osoba je bila na respiratoru i uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila je pozitivna i na covid-19, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

{"RELATED":3816205}

Od ukupno 233 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije 3 su novooboljele osobe i to iz Supetra 2 i Splita 1. 

Od 233 obrađena testa 43 uzorka su sa otoka Brača. Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica KBC-a Split (medicinska sestra) koja se nalazi u samoizolaciji. U odnosu na jučerašnji dan još je 12 osoba izliječeno te je do sada na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno ozdravilo 405 osoba.

43 osobe su hospitalizirane. 103 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 5 osoba je na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Šibensko-kninske županije. 7 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.

Ličko-senjska županija

25. dan za redom nema novooboljelih osoba u Ličko-senjskoj županiji. Izliječeno je još 8 osoba te se ukupan broj izliječenih povećao na 21.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 4 osobe te se čekaju rezultati za ukupno 8 uzetih uzoraka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 363 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 2 osobe.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Tijekom dana očekuju se rezultati desetak uzoraka, a bit će testirano dodatnih četrdesetak osoba.

Izliječeno je 27 osoba, a pod mjerama samoizolacije, kao kontakti oboljelih osoba nalaze se dvije osobe.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, jedanaesti dan zaredom, nema novozaraženih osoba od korona virusa javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U zadnjih 24 sata, testirano je 26 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirano 836 osoba.

Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od korona virusa. Pet osoba se oporavilo, troje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID 19.

Istarska županija

Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano 85 uzoraka brisa, od kojih je 1 pozitivan na koronavirus (COVID-19). Riječ je o osobi iz samoizolacije, koja je došla zrakoplovom iz Frankfurta u Zagreb, dana 2. svibnja 2020. godine.

U navedenom zrakoplovu kasnije su evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2.

Trenutno je na ispitivanju 19 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla četiri tjedna nema novozaraženih osoba koronavirusom.

Jučer je testirana 31 osoba. 29 nalaza je negativno, a za 2 osobe rezultati se očekuju tijekom dana.