Prijava

Vaša prijava

Zaraženo petero članova obitelji radnika iz Švedske: U Zagrebu tri nova slučaja koronavirusa

['koronavirus']

Županijski stožeri objavljuju nove podatke o situaciji s koronavirusom po županijama.

Grad Zagreb

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić izvijestila je da je u Zagrebu jučer zabilježeno tri nova slučaja zaraze koronavirusom. 

"Dva od tri pozitivna povezana su s letom Frankfurt Zagreb. Posljedično tome, 24 osobe stavljene su u mjeru samoizolacije. Dobra je vijest da se sedam građana oporovilo od zaraze koronavirusom, a ukupno je oporavljeno 436 osoba", kazala je Šikić.

Dubrovačko-neretvanska županija

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od utorka su svi negativni, a na obradi su 64 uzorka poslanih na analizu u srijedu.

Međimurska županija

Međimurska županija i dalje je županija bez zaraženih koronavirusom. 

''Nakon punih 30 dana bez novih slučajeva oboljelih osoba, Međimurje je i šesti dan "corona free" regija. Od utorka poslijepodne obavljeno je 69 testiranja, i ukupan broj testiranja iznosi sad iznosi 755'', navodi Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

Sisačko-moslavačka županija

Nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije. I dalje imaju četiri pacijenta sa zaraznom bolesti COVID-19.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 292 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Od 292 obrađena testa 67 uzorka je sa otoka Brača. Uzorci za testiranje uzimaju se kontinuirano i šalju na daljnju obradu.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je ukupno izliječeno 412 osoba. 40 osoba je hospitalizirano.

103 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. 3 osobe nalaze se na respiratoru i to 2 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Šibensko-kninske županije.

7 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije još su 2 novooboljele osobe od COVID-19. Jedan pozitivni nalaz pristigao je sinoć, jedan jutros, a u oba se slučaja radi o obiteljskim kontaktima oboljelih radnika pristiglih nedavno iz Švedske.

Dobra je vijest i da su, nakon dva uzastopna negativna nalaza, 2 osobe ozdravile. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 32, ozdravilo je 15 osoba, a uz 1 ranije preminulu osobu, broj aktivnih oboljelih osoba sada iznosi 16.

U karanteni se i dalje nalaze 2 osobe pristigle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga.

Nastavno na jučerašnji zahtjev županijskog Stožera CZ da županijski karantenski objekt i dalje ostane u funkciji i na raspolaganju županijskom Stožeru CZ zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, pristigao je pozitivan odgovor nacionalnog Stožera CZ i Ravnateljstva CZ te do daljnjeg neće biti demobilizacije karantene i ista ostaje u funkciji.  

U posljednja 24 sata izvršeno je 520 kontrola provođenja mjera za pokretanje gospodarskih aktivnosti od strane lokalnih stožera civilne zaštite, a za 9 utvrđenih nepravilnosti izdana su upozorenja radi otklanjanja istih.

Virovitičko-podravska županija

Dvanaesti dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba, javio je županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirano je 49 osoba i sve su bile negativne na koronavirus.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, do 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije šesnaesti dan za redom nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada je ukupno izliječeno 114 osoba, a četiri su preminule.

Šibensko-kninska županija

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije izvijestio je da na području županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Vezano za pojavu zaraze u domu za starije i nemoćne osobe 'Cvjetni dom' u Šibeniku epidemiološki izvidi još traju.

''Prema izvješćima Doma, nadzoru nadležnih službi, kontroli od strane Tima za provedbu upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19, te dnevnim očitovanjima, u Domu su se redovito provodile protuepidemijske mjere propisane od strane HZJZ'', priopćili su iz Stožera civilne zaštite.

Nakon jučer pozitivnog nalaza jedne štićenice Doma testirano je 40 osoba. 14 uzoraka koji su poslani na analizu u Zadar su negativni, a rezultati ostalih 26 uzoraka poslanih u Zagreb se očekuje.

Zadarska županija

Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je da na području županije nema novozaraženih. Broj ozdravljenih je i dalje 82 . Do sada je testirano 2281 uzorak, a tijekom jučerašnjeg dana 51.

Aktivni nadzor provodi se nad 34 kontakta, a samoizolacija je istekla za 3804 stanovnika.

Požeško-slavonska županija

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije na konfrenciji za medije izvijestio je da imaju tri nova slučaja koronavirusa, a radi se o članovima obitelji jednog od radnika Đure Đakovića koji se vratio s terenskog rada iz Švedske.

Kako je rečeno, radi se o mladićevoj majci, ocu i baki. Epidemiolog Ante Vitalia kazao je da se radi o obradi obiteljskih kontakata i o slučaju samoizolacije u istom kućanstvu.

''Bilo za očekivati da će ovi ukućani biti zaraženi, iako kažu da su se pridržavali svih uputa. Dobili smo informaciju da je jučer bio još jedan let na liniji Frankfurt-Zagreb te sam jučer stupio u kontakt osobom koja je u PSŽ došla tim letom i ona je vraćena u samoizolaciju te će biti danas testirana, kao i kontakti novih troje zaraženih'', kazao je Vitalia.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer su testirane 52 osobe. Svi pristigli nalazi su negativni, uključujući i onih desetak od prethodnog dana. Ukupno je testirano 2065 osoba. Tijekom dana bit će testirano oko 40 osoba.

U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 2, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 27 osoba.

Pod mjerama samoizolacije nalaze se 3 osobe. U karanteni Grabovac nalazi se 13 osoba, a tijekom dana očekuje se njihovo otpuštanje.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko – zagorske županije već šesnaesti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravilo je još 8 osoba; 2 iz Oroslavja te po jedna osoba iz Velikog Trgovišća, Zlatar Bistrice, Tuhlja, Jesenja, Bedekovčine i Pregrade. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 116, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 22.

U samoizolaciji se nalazi 20 osoba. U protekla 24 sata testirano je 27 uzoraka, od kojih je 22 negativno, dok se za 5 čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2298 uzoraka.

Osječko-baranjska županija

Prema podacima koji su danas ujutro (14. svibnja 2020. godine) pristigli od dežurnih službi u Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u protekla 24 sata nastavljena su povoljna kretanja u vezi koronavirusa.

U laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek na virus COVID-19 testirano je 149 uzoraka i svi su bili negativni, pa je ukupan broj oboljelih već šesti dan ostao na 131 osobi.

Broj osoba u samoizolaciji je smanjen za još osam, s tim da je po preporuci epidemiološke službe devet osoba izašlo iz te mjere, a za jednu (novi kontakt) određena je mjera samoizolacije (putnik iz zrakoplova). U samoizolacije je trenutno 77 osoba.

Policija je obavila 16 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji te utvrdila da su svi poštovali tu mjeru, odnosno zatečeni su na prijavljenoj adresi.

Dobra je vijest da je od jučer izliječena još jedna osoba oboljela na virus COVID-19, što je potvrđeno dvostrukim negativnim testom. Ukupan broj izliječenih sada je 105 osoba.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se šest pacijenata, a ni jedan nije na respiratoru.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županiji nema novih slučajeva zaraze. U županiji je trenutačno još 17 aktivnih slučajeva, a dosad je 54 pacijenata ozdravilo.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer su testirane 52 osobe. Svi pristigli nalazi su negativni, uključujući i onih desetak od prethodnog dana. Ukupno je testirano 2065 osoba. Tijekom dana bit će testirano oko 40 osoba.

U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 2, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 27 osoba.

Pod mjerama samoizolacije nalaze se 3 osobe. U karanteni Grabovac nalazi se 13 osoba, a tijekom dana očekuje se njihovo otpuštanje.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je već 29. dan zaredom kako u našoj županiji nema novooboljelih.

Do sada je u županiji ukupno testirano 588 osoba, a koronavirusom je i dalje zaražena samo jedna osoba.

Niti jedna osoba u našoj županiji nije preminula od koronavirusa.

Do sada niti jedan zdravstveni djelatnik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije zaražen koronavirusom, a COVID-19 se nije pojavio niti u domovima za starije osobe na području županije.

Vukovarsko-srijemska županija

U protekla 24 sata izliječena je i posljednja osoba oboljela od COVID -19, te tako ukupan broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 40, čime su postali "corona free" županija.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija je stabilna. Županija je već šesnaesti dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje iznosi ukupno 40.

U protekla 24 sata testirano je 39 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1589.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 45 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Istarska županija

Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano 66 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Trenutno je na ispitivanju 23 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).