Prijava

Vaša prijava

Direkt u tartufopolju: Naša reporterka u Turopolju u par minuta pronašla tartufe

['RTL', 'Lovac', 'šuma', 'Istra', 'gljive', 'tartufi', 'Turopolje', 'RTL Direkt']

Možda niste znali, ali nije Istra jedini dio Hrvatske u kojem ima tartufa. Skupocjene gljive kriju se i po šumama u Turopolju, pa smo krenuli u potragu, zajedno s jednim lovcem i dva iskusna psa. I nije dugo trajalo. Da nađemo tartufe trebalo nam je nekoliko minuta. 

U lov krenuli smo s tartufarom Marijom Kolićem, La Korom i Lili. I ne, nismo bili u Istri nego u turopolju.

Brzo smo se uvjerili da tartufi u turopoljskim šumama nisu izmišljotina. Ovdje ih ima za izvoz.

"U Istri imate istarski ljetni i istarski zimski taruf. Znači radi se o vrsti, a ne regiji. Nema razlike ni u okusu, ni u mirisu ni izgledu nema razlike", rekao je tartufar i ugajivač šasa Mario Kolić.

U šumi gdje smo bili ima 15 novih vrsta tartufa i oko 5 tartufara s ovog područja, a možda dobiju i šestog igrača.

{"RELATED":3605117}

Tartufi iz Turopolja putuju i prodaju se čak i u Istri. Iskusni tartufari od lova mogu živjeti. 

"Pa kad je dobra sezona 250 grama. Sve se proda. Cijena je oko 2000 kuna za kilogram", rekao je Mario.

Lov na tartufe nije baš brza i laka zarada

Od crnoga turopoljskog tartufa Turistička zajednica Zagrebačke županije želi stvoriti novi brend i privući što više turista. U lov za sada uglavnom dolaze zagrepčani. 

"Da isprva mi nitko nije vjerovao kada smo pokrenuli tu priču. Odlučili smo lijepo pokrenuti aktivnosti jednodnevnih izleta u turopolju u lovu na tartufe zahvaljujući Mariju", rekla je direktorica Turističke zajednice Ivana Alilović.

Napravili su cijeli meni: predjelo, glavno jelo i desert, koje nude u lokalnim restoranima. 

"Ono što nudimo novo je da gosti mogu doći i sami ribati tartuf. Mi nudimo taj crni oni mogu sami naribati koliko hoće, ono što ostane mogu uzeti sa sobom", rekao je vlasnik restorana Bruno Ceronja.

Lov na tartufe nije baš brza i laka zarada. Mario kaže, ponekad je to prava lutrija pa ponekad čak i pravi tartufari četiri sata ne pronađu ništa. No ova šuma nas je ugodno iznenadila i iz nje smo izašli s tri brzinski pronađena tartufa. Turopolje je opravdalo novi nadimak tartufopolja.