Prijava

Vaša prijava

Rast cijena zaštitnih maski u Hrvatskoj: Prosječna četveročlana obitelj mjesečno će trošiti 660 kuna

['Hrvatska', 'Maska', 'koronavirus']

Naglim rastom broja zaraženih upozorava se na važnost odgovornosti prema drugima. Fokus se stavlja na zaštitne maske čime i njihova potražnja iz dana u dan raste. Istražili smo koliko na njih trošimo, posebno sada kada na mnogim mjestima i prilikama postaju obvezne i tko će ih sve moći besplatno preuzeti.

{"RELATED":3840908}


Koristimo ih u javnom prijevozu, a mnogi i na ulici, kafićima i u trgovinama. Zaštitne maske postale su naša prva barijera od zaraze koronavirusom. Sve veća potražnja uzrokovala je i rast cijena na svjetskom tržištu pa tako i hrvatskom. 

Maloprodajna cijena maski uopće ne ovisi o ljekarnama. Cijena je bila negdje oko 50 lipa. Kad je krenula epidemija, maske su postale jako poželjna roba. Najskuplja obična maska bila je oko 19 kuna.

Prema istraživanju koje smo proveli među gradskim i privatnim ljekarnama, cijena jednokratne kirurške maske kreće se u gradskim ljekarnama između 5 i 6 kuna po komadu, a u privatnima od 3 kune i 60 lipa do 7 kuna i 17 lipa. Kada bismo izračunali prosječnu cijenu maske na mjesečnoj razini za četvertočlanu obitelj, pod time da svaki član koristi po jednu zaštitnu masku dnevno, cijena bi iznosila 660 kuna mjesečno

Zbog novonastalih okolnosti i obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnim ustanovama i prijevozu, Zagreb, Zaprešić i Velika Gorica za sada su među gradovima koji su odlučili umirovljenicima besplatno podijeliti po dvije zaštitne maske. 

A i sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na upit kumica na placu odgovorio je kako će ih po dvije zaštitne maske za lice već čekati u ponedjeljak. A za one napotrebitije, besplatne zaštitne maske osigurane su i u zagrebačkim pučkim kuhinjama te u Crvenom križu.