Prijava

Vaša prijava

Koronavirus na svadbi u Splitu: Među 14 zaraženih su mladenka, glazbenici, fotograf...

['koronavirus']

U ponedjeljak je bilo 69 novozaraženih u Hrvatskoj, najviše u Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji. Lokalni stožeri objavljuju nove podatke po županijama.

DUBROVAČKO-NEREVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom. Od uzoraka poslanih na analizu stigli su rezultati njih 33 i svi su negativni. Hospitalizirane su 4 osobe u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4097 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 114 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su osobe novooboljele od koronavirusa. Obje osobe su s područja grada Kutine. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Od ukupno 166 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. 10 osoba je iz Splita, 1 osoba iz Dugopolja, 1 osoba iz Podstrane, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Makarske.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana, dok se dvije osobe ne dovode u vezu sa spomenutim događajem.

24sata doznaje da se zarazila mlada, sedam uzvanika, četiri glazbenika, fotograf, a nakon vjenčanja još dva kontakta jednog od zaraženih glazbenika. 

Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi kontakti se obrađuju. 160 osoba nalazi se u samoizolaciji. Nijedna covid pozitivna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, aktivno 17 slučajeva oboljenja, na području Šibensko-kninske županije. U protekla 24 sata na području naše županije još je jedna osoba pozitivno na COVID-19. Riječ je o mladoj muškoj osobi iz Vodica koja je kontakt poznate oboljele osobe i nalazi se na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije.

U ovom trenutku 17 je aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, od kojih je 9 u Kninu, 3 na području Vodica, 3 u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu. Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 118 osoba, od kojih je 98 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere. Od jučer je testirano 109 osoba. Unatoč porastu broja oboljelih, epidemiološka situacija u županiji je pod kontrolom, kažu iz županije.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 104 uzorka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus (2 Đakovo, 1 Čepin, 1 Osijek). Svi novooboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251. 

U Kliničkom bolničkom centru Osijek ukupno je hospitalizirana 21 osoba, dvije manje nego dan ranije, s tim da je jedna osoba i dalje na respiratoru.  
Samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za četiri kontakta novooboljelih, a pod tom mjerom na području županije trenutno je ukupno 834 osoba.

Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a prilikom 68 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka u 11 sati evidentirano je 187 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj novooboljeloj osobi više, dok su četiri osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 51 slučaj.

GRAD ZAGREB

U Gradu Zagrebu 13 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U 24 sata je testirano 352 osoba. Od 13 pozitivnih je jedna osoba je strani državljanin importiran iz Švicarske, sedmero su kontaktI već zaraženih, a za pet osoba se izvor zaraze ne zna.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

U Zagorskim Selima jedna je osoba oboljela od koronavirusa, priopćio je stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije u kojoj je sada pet aktivnih slučajeva zaraze.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

PGŽ danas broji sedam novozaraženih od kojih je jedna liječnica iz KBC-a Rijeka, koja se pridržavala svih epidemioloških mjera na radnome mjestu. Tri osobe povezane su sa jednom maturalnom zabavom. Trenutno se obradjuju svi kontakti. Trenutno stanje u brojkama u ovoj županiji je 31 zaražena osoba i 74 izliječenih - potvrdjeno je iz PG stožera

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na koronavirus. Kako se navodi u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite, četiri pozitivne osobe su kontakti sudionika jednog privatnog okupljanja (svadba) izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je već ranije potvrđeno više zaraženih osoba iz više hrvatskih županija.

Jedna pozitivna osoba povezana je s javnim okupljanjem (Čobanijada) koje je održano u naselju Podcrkavlje 27. lipnja. Obzirom da je već nekoliko pozitivnih osoba povezano s navedenim događanjem na kojemu je bilo puno sudionika, molimo sve osobe koje su bile na tom događanju da se, ukoliko imaju određene respiratorne simptome, jave svojim liječnicima obiteljske medicine s kojima će se dogovoriti o daljnjoj proceduri. O ovom je događanju obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 83, dok je broj aktivnih slučajeva 38. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

U Vrhovinama je utvrđen jedan slučaj Covida-19, riječ je o 83-godišnjoj žene koja je prevezena  u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dobro je i nije na respiratoru, doznaje u utorak Hina u Općini Vrhovine.

Načelnik Vrhovina u Ličko-senjskoj županiji, Milorad Delić, rekao je za Hinu da je baka bila u posjetu kod kćeri u Ogulinu, u Karlovačko-županiji gdje je oboljela i odakle je prevezena na liječenje u zagrebačku Infektivnu kliniku.

„Ovaj slučaj smatramo potpuno izoliranim; vjerujem da se baka zarazila u Ogulinu i da nema opasnosti da bi se zbog toga pojavio još koji slučaj zaraze u Vrhovinama“, dodao je Delić.

I Stožer Civilne zaštite Ličko-senjskoj županije danas je priopćio kako je poznat izvor zaraze pacijentice iz Vrhovina, odnosno da je riječ o kontaktu iz druge županije (Karlovačke), i da nije povezano s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji, tj. s Otočcem.

Ukupno je do sada u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 29 osoba, sedam je aktivnih slučajeva,  21 osoba je izliječena, a jedna je osoba umrla.

Od sedam oboljelih dvije su osobe na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja.
U posljednja 24 sata u županiji je provedeno  21 testiranje na koronavirus, u samoizolaciji je 46 osoba, te nije utvrđeno kršenje te mjere.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 195 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđen 1 pozitivan.

Radi se o uvezenom slučaju, koji je bliski kontakt s pozitivnom osobom u Zagrebu.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirana su tri nova slučaja.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 ( 2 osobe iz Ivankova, 1 iz Vinkovaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 79, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 60 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2924. U samoizolaciji na području županije nalazi se 249 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (3 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika)", stoji u priopćenju stožera.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja je imala kontakt sa zaraženom osobom u obitelji. U samoizolaciji je 178 osoba, a s današnjim danom imamo 5 novoozdravljenih. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 142 uzorka. Na COVID odjelu OB Zadar smještene su 2 osobe, a jedna je na respiratoru na COVID JIL-u.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su 4 kršenja mjere samoizolacije.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 43 osobe i svi nalazi su negativni.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije sada je samo jedna osoba zaražena koronavirusom budući da je jedna oboljela osoba ozdravila.

Dvije osobe statistički se vode kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije, nisu testirane i ne liječe se na području naše županije.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 5 osoba. Njihovi nalazi su negativni.

Do sada je obrađena ukupno 1.452 uzorka. Od početka pandemije COVID-a 19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.