Prijava

Vaša prijava

Najviše zaraženih u Slavoniji i Zagrebu: Preminula jedna osoba, virus ušao u dom za starije u Istri

['koronavirus']

Nakon što je u petak zabilježeno rekordnih 116 novih slučajeva koronavirusa mInistar zdravstva Vili Beroš najavio je nove mjere vezane za pojačani nadzor okupljanja, strože kriterije za ulazak u Hrvatsku iz susjednih zemalja te obvezu nošenja maski u ugostiteljstvu i trgovini.

Lokalni stožer objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus i to u Krapini.

Trenutni broj aktivnih slučajeva na području Krapinsko-zagorske županije je 8.

U samoizolaciji je 121 osoba. 

U protekla 24 sata testiran je 51 uzorak, od kojih je 49 negativno, jedan nalaz je pozitivan, a za jedan uzorak čekaju se rezultati. 

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

 Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od koronavirusa.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji četiri su nova slučaja covida-19, tri u Ogulinu i jedan u Dugoj Resi te se poduzimaju epidemiološke mjere s utvrđivanjem poveznica oboljelih osoba, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o dvije žene i jednom muškarcu.

Načelnik Stožera Josip Ribar rekao je Hini da su oboljeli u Ogulinu kontakti onih prije oboljelih te kako se čini da se tamo situacija smiruje. Ukupni broj zaraženih u Ogulinu  sada je 16, u Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi jedan, no još se čekaju nalazi za neke kontakte.

Uz trideset ozdravljenih i jednoga umrlog pacijenta, u Karlovačkoj su županiji od sredine ožujka identificirana 63 slučaja zaraze. 

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu su poslana 4524 uzorka.

U samoizolaciji su 153 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih mjera koje su propisali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Stožer civilne zaštite.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Nema novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Na bolničkom liječenju na Odjelu infektologije šibenske bolnice i dalje se liječe dvije osobe. U samoizolaciji je 116 osoba.

U protekla 24 sata u PU ŠKŽ zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja mjere.  Od jučer je uzorkovano 78, a testirano 37 uzoraka.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA 

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 226 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 je novooboljelih osoba i to 10 iz Splita, 1 iz Solina i 1 iz Otoka. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 8 su kontakti prije oboljelih osoba, od kojih je dvoje vezano za nedavnu svadbu. Ostale 4 osobe su u epidemiološkoj obradi. 

489 osoba je u samoizolaciji. 

4 osobe hospitalizirane su u KBC-u Split.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Na području Zagrebačke županije u subotu je šestero novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba preminula, a ukupno je dosad zabilježeno 199 zaraženih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, trenutno je aktivnih 56 slučajeva, izliječeno je 135 osoba, a 8 ih je preminulo.

Podaci koji se svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose se na podatke zaprimljene iz županijskog Zavoda do 11 sati, a Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi eventualna razlika u brojevima, stoji u priopćenju.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Karlovačka županija ima 4 novozaražene osobe. U Karlovcu je jučer testirano oko 40 osoba, a većina rezultata još nije pristigla.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedmero je novozaraženih virusom SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 114, a broj aktivnih slučajeva 69.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštovanje i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze. 

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 12 je  novih pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite te je tako od početka epidemije broj oboljelih u toj županiji dosegnuo 100.

Među novooboljelima četiri su osobe iz Vinkovaca, dvije iz Vukovara te po jedna iz Cerne, Andrijaševaca, Đeletovaca, Gunje, Lovasa i Iloka.

Iz Stožera također navode kako su četiri osobe hospitalizirane. U protekla 24 sata testirano je 70 osoba, a ukupno testiranih na području županije bilo je 3219. 

U samoizolaciji je 307 osoba od kojih je 45 zdravstvenih djelatnika.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

U protekla 24 sata na području Primorsko-goranske županije nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Još dvije osobe su ozdravile tako da su aktivna 23 slučaja, a ukupan broj ozdravljenih je 86. U 24 sata napravljeno je 113 testova .

GRAD ZAGREB

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedena su 394 testiranja na SARS-CoV-2.

U Zagrebu je zabilježeno 35 novih slučajeva. Za 164 osobe određena je mjera samoizolacije. 27 oboljelih su kontakti prethodno oboljelih osoba, sedam je osoba za sada negativno, a jedna je osoba zaražena u noćnom klubu.

Zaključno, trenutno je u Zagreba 387 aktivnih slučajeva i 1039 ljudi u samoizolaciji.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na konferenciji za medije izjavio je kako je u protekla 24 sata na području županije čak 50 novooboljelih.

"Veliki porast oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji. Ima 50 pozitivnih osoba. 329 je ukupno oboljelih. Dva su pacijenata na respiratoru. Časne sestre ne prenose zarazu po Đakovu", rekao je načelnik Stožera Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. 

ISTARSKA ŽUPANIJA

U Istri su utvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima i kod štićenice umaškog doma za starije i nemoćne, gdje se sada provode protuepidemijske mjere, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je četvero pozitivnih. Kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom, za jednu osobu je obrada u tijeku, a u četvrtom slučaju radi se o štićenici doma za starije i nemoćne osobe 'Atilio Gamboc' u Umagu" - naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Štićenici je prilikom pregleda na Odjelu hitnog bolničkog prijma pulske Opće bolnice zbog osnovnih zdravstvenih tegoba ustanovljena i povišena temperatura te se posumnjalo na Covid -19. Uzet je uzorak brisa i analizom je potvrđena zaraza.

"U tijeku je epidemiološka obrada, izvid i uzimanje uzoraka, poduzimanje protuepidemijskih mjera u Domu za starije i nemoćne osobe 'Atilio Gamboc' u Umagu" - poručio je Kozlevac dodavši kako su epidemiolozi na terenu.

Još jednom je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja bolesti.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Sedam je novooboljelih osoba na području Zadarske županije. Dvije osobe povezane su s nedavnim vjenčanjem, a ostale osobe zarazile su se negdje drugdje. 

Jučer je testirano 126 osoba, a nalazi svih testiranih osoba iz doma umirovljenika i vrtića su negativni. Tijekom jučerašnjeg dana u OB Zadar zaprimljena su 3 bolesnika, tako da su na COVID 1 odjelu OB Zadar ukupno hospitalizirane 4 osobe. Njihovo stanje je stabilno. Ukupno su na zadarskom području 43 oboljele osobe.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije još je jedna novozaražena osoba, izvijestio je na konferenciji za medije u subotu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement.

Kako javlja ICV, dr. Miroslav Venus precizirao je da je riječ je o muškarcu (53) koji zasad ima blaže oblike bolesti - povišenu temperaturu i simptome respiratornog trakta. "Nije hospitaliziran, već se liječi ambulantno, odnosno u izolaciji je kod kuće. Riječ je o zaposleniku jedne škole, a svi njegovi najbliži kontakti su u samoizolaciji. Riječ je o puno osoba pa je gotovo cijela škola izolirana. Srećom, nastave nema, u protivnom bi situacija bila još puno teža", rekao je dr. Venus.

"Nažalost, u ovom slučaju veći je broj osoba u samoizolaciji, konkretno 38. Uz tri člana obitelji, u samoizolaciji su i 34 suradnika s posla. Predviđeno je da svi članovi obitelji, kojih je troje te sve kolege s posla koji su bili u najbližem, po definiciji direktnom kontaktu, a njih je šest, prođu testiranje na Covid-19. Potom ćemo, sukladno rezultatima tih testova, ići u daljnja testiranja koja će se, kako bi se izbjegli lažno negativni rezultati, provesti u ponedjeljak", rekao je dr. Venus.

Istaknuo je da je riječ o osobi koju s jučerašnjim novim slučajem, ženom (45) veže ista lokacija. Zaključuje kako su oba nova slučaja izvor zaraze imala na istom događaju - jednoj maturalnoj zabavi koja se održala na području Virovitičko-podravske županije.

''Epidemiološkim istraživanjem došli smo do vrlo vjerojatnog saznanja da oba nova slučaja svoje izvorište vuku s jedne maturalne zabave, kao što se to događalo i na puno drugih mjesta na području Republike Hrvatske. Ovi slučajevi opet trebaju poslužiti kao poruka i upozorenje za buduća okupljanja, za sve one koji još nisu prihvatili ‘novo normalno’ ponašanje, a to je da je virus tu, da ima jako puno asimptomatskih slučajeva i da nikad niste sigurni jer ne znate gdje se možete zaraziti'', rekao je dr. Venus te opet apelirao na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera zaštite.

Govoreći o ženi koja je u petak bila novozaraženi slučaj, dr. Venus je istaknuo kako je riječ o jednoj zaposlenici tvrtke. Stigle su dobre vijesti vezane uz rezultate testiranja njenih kontakata - svi su negativni. Prema dr. Venusu, testirano je njezinih pet članova obitelji te osam najbližih kontakata s pola i svi su negativni.

''To nam je dobar znak da osoba svoju zarazu nije prenijela na najbliže niti dalje. Zahvaljujući tome što smo brzo došli do kontakata i odradili testiranje, nije se moralo zatvoriti cijelu tvrtku, nego će samo dio osoba ostati u obveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana pa je time na vrijeme spriječena veća gospodarska šteta'', poručio je dr. Venus.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba. Za 44 osobe stigli su negativni nalazi, a za dvije osobe nalazi se još čekaju.