Prijava

Vaša prijava

Ovih dana počinje berba jabuka, a za kupce stižu dobre vijesti: Odlična kvaliteta i odlična cijena, a domaće

['voce', 'izvoz', 'uvoz', 'jabuke', 'berba']

Jeste li znali da u Hrvatskoj proizvodimo samo 50 posto voća koje nam je na godinu potrebno?

{"RELATED":3531957}

Podaci za prvi kvartal govore da smo izvezli voća i povrća u vrijednosti samo 11,6 milijuna eura, a u isto vrijeme uvezli smo ga devet puta više, u vrijednosti od gotovo 103 milijuna eura.

Ovoj lošoj slici neće pomoći ni ovogodišnja situacija s jabukama kojih će biti manje nego lani. 

No dobra vijest je da je otkupna cijena dogovorena na četiri kune za sortu Gala koju se počinje brati sredinom kolovoza, a proizvođači se nadaju da će takva cijena biti i za zlatni delišes, čija berba počinje početkom rujna.

S jednim od većih proizvođača u Novom Čiču kraj Velike Gorice i predsjednikom Hrvatske voćarske zajednice Branimirom Markotom razgovarao je RTL-ov reporter Boris Mišević.

''Cijena od četiri kune nas veseli jer hrvatski proizvođači neće morati kuburiti s troškovima i nešto će i zaraditi, ali dobro je to i za hrvatske kupce jer neće završiti u izvozu'', istaknuo je Markota.

''S obzirom na koronakrizu sve zalihe su se u okruženju smanjile, a ono što je ostalo ne da se van jer je neizvjesnost po pitanju koronakrize u jesen dosta velika. S druge strane, u proljeće su bile i nepovoljne vremenske prilike - niske temperature što je dovelo do toga da je čak i 30 do 50 posto uroda jabuke manje '', dodao je.

Sve je to utjecalo na to da cijena jabuke minimalno bude četiri kune, a u prodaji je sada oko 10 kuna dok je u susjednoj Sloveniji oko dva eura. No, Markota je istaknuo dobre vijesti za ubuduće: ''Cijena bi u najnezgodnijim uvjetima trebala biti negdje 50 posto veća od maloprodajne''.