Prijava

Vaša prijava

Epidemija koronavirusa ne miruje! Hrvatska na 105 novozaraženih, samo u Zagrebu ih ima 45

[]

Iza Hrvatske je još jedan dan s visokom brojkom novozaraženih od koronavirusa, kojih je u nedjelju bilo 162, a dvije osobe su preminule.

{"RELATED":3868248}

Hrvatska je premašila 1000 aktivnih slučajeva te ih je sada 1062. Među njima je 106 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6420 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 165 preminulo, a 5193 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 3702 osobe. Do danas je ukupno testirano 136 280 osoba, od toga 1538 u posljednja 24 sata.

Kakvo je stanje po županijama, donose lokalni stožeri.

Grad Zagreb: 45
Splitsko-dalmatinska: 29
Zagrebačka: 5
Osječko-baranjska: 6
Međimurska: 4
Šibensko-kninska: 1
Varaždinska: 1
Istarska: 1
Zadarska: 4
Brodsko-posavska: 7
Primorsko-goranska: 2
Sisačko-moslavačka: 0
Bjelovarsko-bilogorska: 0
Vukovarsko-srijemska: 0
Požeško-slavonska: 0
Virovitičko-podravska županija: 0
Ličko-senjska: 0
Karlovačka: 0

Ukupno: 105

GRAD ZAGREB

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najveći broj novooboljelih su kontakti s prethodno pozitivnim osobama, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Najveći broj novozaraženih, njih 20, kontakti su s prethodno pozitivnim osobama, a trećina, odnosno njih 14 su povratnici s godišnjeg odmora. Tri su slučaja uvezena iz Austrije i Bosne i Hercegovime, u dva slučaja nejasna je epidemiološka anamneza, dok je za njih šest epidemiološka obrada još u tijeku.

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "dr Andrija Štampar" provedeno je 485 testiranja.", rekla je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Sandra Šikić.

Za 74 osobe izdana je mjera samoizolacije, a oporavilo se 14 osoba više u odnosu na prethodni dan, dodala je Šikić.

"S obzirom da se blago povećava broj pozitivnih koji su u bliskom kontaktu sa svojim bližnjima dobili virus, pozivamo povratnike da se odgovorno ponašaju i da se po pojavi bilo kakvih simptoma jave liječniku obiteljske medicine koji će ih onda po potrebi uputiti na testiranje, poručila je Šikić.

Mlade je pozvala na odgovornost prema starijim sugrađanima i svojim ukućanima.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić istaknuo je da je gradonačelnik Milan Bandić donio odluku o pojačanoj aktivnosti testiranja kroz domove zdravlja, kako bi se rasteretila navala na Nastavni zavod Andrija Štampar.

"U posljednja smo tri dana imali 546 posjeta. Da bi rasteretili obujam posla koji se izrazito povećao na Nastavnom zavodu Andrija Štampar povećat će se aktivnost kroz covid ambulante domova zdravlja. Riječ je o tri lokacije; Dom zdravlja istok u Grižanskoj ulici, Dom zdravlja Centar u Sigetu na Aveniji Većeslava Holjevca, te Dom zdravlja zapad u Prilazu baruna Filipovića", rekao je Jelić. "Tamo se i do sada testira gotovo 100 ljudi svaki dan. Sustav funkcionira pod velikim opterećenjem", dodao je.

SPLITSKO-DALMATINSKA:

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 165 obrađenih testova danas je 27 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Iz Splita 8 osoba, Imotskog 2 osobe, Runovića 1 osoba, Prološca 1 osoba, Kaštela 1 osoba, Makarske 10 osoba, Sinja 1 osoba, Trilja 1 osoba, Tučepi 1 osoba i  Solina 1 osoba.

Uz 27 novooboljelih osobu pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba te jedna osoba iz Dubrovačko neretvanske županije koje su testirane u Splitu.

Od 27 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 8 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 906 osoba nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

BRODSKO-POSAVSKA

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam (7) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvije stotine i devetnaest (219), dok je broj aktivnih slučajeva četrdeset i tri (43).

Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i pedeset osam (158).

PRIMORSKO-GORANSKA

U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Trenutačno je na tom području 29 aktivnih slučajeva.

ZADARSKA

Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena na području Zadarske županije, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o obiteljskim kontaktima ranije oboljelih osoba.

Dvije novooboljele osobe su s područja Zadra, a po jedna iz općina Bibinje i Jasenice.

ISTARSKA

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 118 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je jeda pozitivan.

Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt s pozitivnom osobom. Izliječena je jedna osoba.

Trenutno je 17 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 138 osoba.