Prijava

Vaša prijava

Zaražena medicinska sestra karlovačke bolnice, u samoizolaciji 19 djelatnika

['koronavirus']

U utorak zabilježeno je 145 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2492.

Među njima je 258 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u 9.30 održati konferenciju za medije.

Stižu podaci lokalnih stožera po županijama:

POŽEŠKO-SLAVONSKA

KARLOVAČKA

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je zabillježen jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2.

Novozaražena je medicinska sestra OB Karlovac. Odmah po zaprimanju nalaza započela je epidemiološka obrada. Za sada su u samoizolaciji tri doktora medicine, 11 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika.

Od jučer u 12 sati do danas u 12 sati testirano je ukupno 96 osoba, od toga je pristigao 31 nalaz, od kojih je 1 pozitivan (pristiglo 15 nalaza za Karlovac i 16 za Ogulin). Očekuje se još 65 nalaza.

PRIMORSKO-GORANSKA

Novih 19 slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju. 

Među 19 novozaraženih najviše je osoba koje su stigle s drugih područja, uglavnom povratnika s godišnjih odmora. Od jučer su ozdravile četiri osobe, a u izolaciji ih je petstotinjak. Među trenutno zaraženih 109 osoba, 10 ih je bez simptoma, kazao je Rončević.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo pozicijom županije po broju zaraženih osoba u proteklih 14 dana, jer je to jedina županija na moru koja nije u crvenoj kategoriji. Još su samo dvije županije i u kopnenom dijelu Hrvatske izvan crvene kategorije, rekao je.

"No, ti rezultati nisu nešto na čemu možemo graditi budućnost, nego je i dalje nužan oprez i stalno donošenje mjera kako bi sve gospodarske aktivnosti djelovale, a zdravstveni sustav bio što manje opterećen", kazao je Boras Mandić. Dodao je da je u PGŽ u proteklih 14 dana bilo novozaraženih 39 osoba, a prosjek po županijama je u tom razdoblju bio 90.

Istaknuo je da je županijski Stožer uputio Nacionalnom stožeru prijedlog sveobuhvatnog programa mjera za županiju podijeljenih na crvenu, žutu i zelenu kategoriju, koje bi bile unaprijed propisane za narednih 14 dana, a temeljile bi se na broju novozaraženih osoba u proteklom dvotjednom razdoblju. Takav pristup je iskorak u Hrvatskoj, a omogućuje gospodarstvu i građanima da unaprijed mogu znati koje su mjere na snazi, rekao je. 

Tim mjerama bi se po kategorijama ograničavao broj sudionika na javnim okupljanjima kao i svadbama, ali bi bile moguće i iznimke, uz podnijeti zahtjev Stožeru i određene posebne epidemiološke mjere.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić izvijestio je da je na bolničkom liječenju petero osoba s koronavirusom, prosječne starosti šezdesetak godina, sa srednje teškom kliničkom slikom.

KBC po njegovim riječima ima osigurane kapacitete za smještaj znatno većeg broja oboljelih od koronavirusa te raspolaže s 55 respiratora.

Ružić kaže da im je primarno osigurati da virus ne uđe u bolnički sustav pa se poduzimaju izuzetni napori u tom cilju zbog čega je KBC Rijeka pokrenuo nabavku vlastitog PCR uređaja za brzo testiranje u bolničkom sustavu.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da su škole kojima je osnivač županija spremne za početak nastave i prijem 9400 osnovnoškolaca, 9000 srednješkolaca i oko 900 učenika u učeničkim domovima. Sve škole, osim osnovnih u Kastvu i Viškovu, koje imaju puno učenika radit će po modelu A, a produženi boravci će se organizirati na različite načine, ovisno o mogućnostima škola, kazala je Stilin.

OSJEČKO-BARANJSKA

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 289 osoba od kojih je 14 osoba pozitivno na koronavirus.

Iz Osijeka 9 te iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje po jedna osoba. 12 novozaraženih su uglavnom osamnaestogodišnjaci i školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru. Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata.

I posljednjih dana novozaraženi su uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni.

Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjerila 48 osoba i nisu utvrdili niti jedno kršenje mjere samoizolacije. 

I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, nadzor su vršili na 16 lokacija od kojih je na tri utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene.

ZAGREB

U Zagrebu je potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze, objavio je Krizni stožer Grada Zagreba.

Među novooboljelima 29 osoba su kontakti ranije oboljelih osoba, a utvrđena su i dva klastera zaraze. Jedan od njih je Klinika za psihijatriju ''Vrapče'' u kojoj je potvrđeno pet novih slučajeva, od čega su četvero pacijenti bolnice. Drugo žarište je jedan samostan u kojem je potvrđeno šest slučajeva zaraze.

Jedanaest novooboljelih zarazilo se na godišnjem odmoru, dok je pet slučajeva uvezeno iz Bosne i Hercegovine, a za dvije osobe je epidemiološka obrada u tijeku.

VARAŽDINSKA

 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o dvije mlađe i dvije starije ženske osobe, koje su bile bliski kontakti već prethodno poznatih oboljelih poznatih osoba. Za sada se sve liječe kod kuće. U samoizolaciji je trenutno 226 osoba.

ŠIBENSKO-KNINSKA

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 9 je osoba pozitivno na koronavirus; pet osoba iz Knina, jedna iz Šibenika i Drniša te dvije osobe koje trenutno borave na području naše županije od kojih je jedna iz Brodsko-posavske županije a druga strani državljanin, Austrija.

Sedam osoba su kontakti već poznate oboljele osobe, a za dvije osobe epidemiološki izvidi su u tijeku. Većina oboljelih je mlađe životne dobi.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 84 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 8 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja  24 sata uzorkovano je 122 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 380 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza  na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je o četiri osobe s koprivničkog te dvije osobe s đurđevačkog područja. Tri novozaražene osobe su kontakti ranije pozitivnih osoba, a za preostale tri osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Tri osobe proglašene su zdravima, a u ovom trenutku  na području županije je ukupno 27 aktivnih slučajeva. U kućnoj samoizolaciji se nalazi 88 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 149 slučajeva bolesti COVID-19.

Stožer poziva građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju, nose zaštitne maske sukladno Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice te posebno apeliraa na mlađe osobe da se po povratku s ljetovanja pridržavaju epidemioloških mjera, suzdrže od odlaska na javna okupljanja i druženja te da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti ili sumnje da su bili kontakti zaraženih osoba ponašaju odgovorno bez ostvarivanja novih kontakata kako bi smanjili mogućnosti širenja zaraze.

BRODSKO-POSAVSKA

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (3) te po 1 osoba u općinama Velika Kopanica, Slavonski Šamac i Gundinci.

ZAGREBAČKA

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je devet osoba  (1 Sveta Nedjelja, 4 Zaprešić, 1 Ivanić-Grad, 1 Sveti Ivan Zelina, 1 Brdovec, 1 Dubravica), a 12 osoba je izliječeno.

Od novooboljelih osoba četiri slučaja povezana su s ljetovanjem na obali, dva su kontakti prethodno oboljelih, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za 39 osoba.

Od početka pandemije evidentirane su 483 osobe s koronavirusom, izliječena je 321 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno je aktivan 151 slučaj.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

Tijekom jučerašnjeg dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus je testirana 51 osoba, potvrđen je jedan novi slučaj zaraze dok se 10 nalaza još čeka.

Novozaražena osoba je s  područja grada Bjelovara, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Trenutno je na području naše županije 11 osoba zaraženih koronavirusom.

Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je županija s najmanjim brojem aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19.

SPLITSKO-DALMANTINSKA

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno  729 obrađenih testova danas je 79 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 46, Baške Vode 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Hvara 1, Imotskog 4, Kaštela 2, Lećevice 1, Lovreća 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Sinja 5, Solina 6, Trilja 1, Vrgorca 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Od 79  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1521 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 83 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe. Dvije muške osobe, jedna stara 72 godine i druga stara 51 godinu te jedna ženska osoba stara 83 godine. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Muškarac srednje životne dobi, novo je zaražena osoba virusom SARS-CoV-2. On ima blage simptome bolesti COVID-19, nalazi se na kućnom liječenju. On je jedini pozitivan od 49 poslanih uzoraka s područja naše županije. Naime, od njih 49, 46 su bili negativni, dva uzorka se ponavljaju, a jedan je pozitivan. Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 72 osobe su se zarazile COVIDOM-19. Od toga, 35 ih je trenutno aktivno, trideset i šest osoba se oporavilo dok je jedan muškarac preminuo.   

ZADARSKA ŽUPANIJA

11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Riječ je o kontaktima sa dosad oboljelim osoba, a novoboljele osobe su sa područja Grada Zadra (4) , Grada Benkovca (1) te općina Sali (2), Bibinje (1), Sv.Filip i Jakov (1), Posedarje (1) i Galovac (1). Svi uzorci testirani jučer u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar su negativni, a danas se nastavlja testiranje dijela štićenika i djelatnika. 

Tijekom jučerašnjeg dana ukupno je testirano 195 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 802 osobe, a istekao je za 6375 stanovnika.

Od početka epidemije  na području naše županije oboljelo je  490 osoba,   ozdravilo ih je 314, preminule su 4 osobe, a u ovome trenutku na koronavirus pozitivne su 172 osobe.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na  COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 2 osobe iz Gunje i 2 osobe iz Županje), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 634, od kojih su 543 osobe izliječene, a ukupno je 14 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji  14 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirano je 114 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8493.

LIČKO-SENJSKA

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od covida-19.

Ukupno je oboljelo 69 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega su 22 aktivna slučaja, 46 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. 

U protekla 24 sata testirane su 62 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 93 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na  COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 2 osobe iz Gunje i 2 osobe iz Županje), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 634, od kojih su 543 osobe izliječene, a ukupno je 14 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji  14 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirano je 114 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8493.

ISTARSKA

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 368 uzoraka briseva (192 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 9 novozaraženih osoba. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije. Kod 3 osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije. Epidemiološka obrada je u tijeku za 5 osoba.

Izliječeno je 8 osoba. Trenutno je 76 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 240 osoba.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 4 muške i 5 ženskih osoba iz Dubrovnika za koje se utvrđuje epidemiološka veza, 2 muške osobe iz Župe dubrovačke (1 ima utvrđenu epidemiološku vezu), 1 ženska osoba iz Konavala (utvrđena epidemiološka veza) te 3 muškarca koja nemaju prebivalište na području županije.

Izliječeno je 6 osoba – 1 iz Dubrovnika, 2 iz Metkovića, 1 iz Ploča te 2 osobe koje nemaju prebivalište u našoj županiji. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslan 9931 uzorak. U samoizolaciji se nalaze 445 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je 1 slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

POŽEŠKO-SLAVONSKA

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 77 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 74 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 362 osobe, a ukupno je testirano 6110 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 150 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

SISAČKO-MOSLAVČKA

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, te jedna osoba s područja grada Hrvatske Kostajnice.