Prijava

Vaša prijava

Bivši zarobljenik kaže da mnogi razmišljaju o bijegu, ali i da...: 'U zatvoru nema stresa, osjećaju se slobodno...'

['novosti', 'novosti hrvatska', 'novosti svijet', 'svijet', 'hrvatska', 'vijesti', 'vijesti hrvatska', 'vijesti svijet']

Zašto bijeg iz zatvora nije kazneno djelo i kako to da 36-godišnji Branimir Čaleta koji je osumnjičen za ubojstvo trudne djevojke neće imati nikakve sankcije u zatvoru - ostaje misterij.  Istodobno, splitski se slučaj tek raspetljava. Analiziramo koliko je do sad bilo bjegova u Hrvatskoj i zašto svi iza rešetaka u početku razmišljaju samo o tome.

Tko je pogriješio u sigurnosnoj procjeni pa je ubojica usred bijela dana i pored pravosudnih policajaca pobjegao - tražio se odgovor jutros i od ministra.

"Službenici koji su bili uključeni u ovaj slučaj su se očitovali, oni su udaljeni iz službe dok se ne provede postupak", kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U prvih osam mjeseci 18 bjegova iz zatvora 

Bijeg zatvorenika iz Splita nije jedini. U prvih osam mjeseci ove godine bilo je 18 bjegova. Jedan iz zatvorenih uvjeta. 3 tijekom sprovođenja, 3 iz poluotvorenih uvjeta, dvije osobe zloupotrijebile su pogodnosti i 9 osoba nije se vratilo s prekida kazne. 

Prošle godine bila su 2 pokušaja i 30 bjegova, od toga dva tijekom sprovođenja iz maloljetničkog zatvora u Turopolju. 5 osoba pobjeglo je iz poluotvorenih uvjeta. 11 ih je zloupotrijebilo pogodnosti a 12 osoba se nije vratilo s prekida kazne. 

"U bijegu nema nade"

Sva ova bježanja ne iznenađuju 45-godišnjeg Jakšu Bulića. Tvrdi, mnogi iza rešetaka razmišljaju samo o tome, pogotovo u početku. On bijeg nikad nije pokušavao iako je dobio 10,5 godina zatvora - a nadao se oslobađajućoj presudi jer tvrdi da uopće nije bio kriv.

"U bijegu nade nema! Ja sam bio u Lepoglavi. Došao mi je čovjek, uhvaćen po tjeralici za 10,5 godina zatvora, znači, ima još 10,5 godina za odslužiti i ujutro kad se probudio je rekao "hvala ti Bože na ovome", ja kažem "što je prijatelju?", a on kaže "nema stresa, nema okrećanja, ja se tek sad osjećam slobodno", rekao je bivši zatvorenik, predsjednik Udruge za nacionalni razvoj "Bili cvitak" Jakša Bulić. 

Pravosudni policajci već godinama upozoravaju na probleme

Pravosudni policajci već godinama apeliraju na probleme: da su prestari, umorni, sa zastarjelom opremom i da ih nema dovoljno. A što je u glavi zatvorenika - poručuju - ne mogu znati svakog trenutka. 

"Ja ću biti sad normalan, a za dvije minute mogu početi tu razbijati. Što će se dogoditi u kojem trenutku čovjeku u glavi, u sudnici? Bio sam na masi suđenja gdje je čovjek super, sve odgovara i prilikom sprovođenja u pritvor u hodniku iz nekog razloga poludi. Je li čovjek nešto vidio, da li se nečeg sjetio - to su vam trenutci koji se dogode", objašnjava zamjenik predsjednika sindikata pravosudne policije Jelenko Krešo. 

Što je od toga bilo okidač za Branimira Čaletu - može se samo nagađati. Kroz zatvorski sustav svake godine prođe 12 tisuća zatvorenika. No resorno ministarstvo stanje ocjenjuje dobrim, jer tvrde kako incidenata ima vrlo malo.