Prijava

Vaša prijava

Svi detalji nove korupcijske afere: sumnje na podmićivanje, trgovinu utjecajem i milijunske malverzacije

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Sumnja se na podmićivanje, trgovinu utjecajem i milijunske malverzacije u koje su, među trinaest osumnjičenika, uključeni predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević i dvojica gradonačelnika: HDZ-ov iz Velike Gorice Dražen Barišić, i SDP-ov iz Nove Gradiške Vinko Grgić.

Predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić najzvučnija su imena u novoj akciji USKOK-a i policije. Kovačević je uhićen jutros i odveden u prostorije uprave JANAF-a dok je policija pretraživala urede.

"On je formalno uhićen i stavlja mu se na teret trgovanje utjecajem", kazao je odvjetnik Ivan Farčić.

U odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave putem DORH-a zatraženo je od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele daljnje zakonom predviđene radnje.

Oba saborska zastupnika pojavila su se u saboru i rekli istu stvar - o istrazi ne znaju ništa.

"Smatram da nisam napravio nikakvo inkriminirano djelo i moj rad, ne kao saborskog zastupnika, nego kao gradonačelnika i predsjednika skupštine trgovačkih društava nije narušio nikakve pozitivne zakone RH", kazao je Barišić. 

I dok Barišić tvrdi da uopće ne poznaje bivšeg HNS-ovca, nekad i kandidata za šefa SDP-a, Kovačevića, Grgić priznaje da su se upoznali, ali da suradnja s JANAF-om ne postoji.

"Ne postoje nikakvi odnosi grada Nove Gradiške sa Janafom i gradonačelnika Vinka Grgića, gradonačelnika, s Janafom", kazao je Vinko Grgić. 

Svu trojicu u USKOK-ovoj istrazi povezuje tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada. Istražitelji, navodno, sumnjaju da je Dragan Kovačević primio mito od 1,9 milijuna kuna od vlasnika tvrtke i prvoosumnjičenog Kreše Peteka da bi zauzvrat osigurao tvrtki dodjelu građevinskih i inženjerskih radova vrijednih 40 milijuna kuna u kojima je Janaf bio naručitelj. Petek je, prema sumnjama USKOK-a na isti način, ovog puta preko Barišića, pokušao na području Velike Gorice osigurati posao vrijedan 148 milijuna kuna, dok je u Novoj Gradišci, navodno, gradonačelniku obećao 100 000 kuna ako mu osigura projekt solarne elektrane. Pretresi obiteljske kuće i tvrtke Kreše Peteka traju od jutros.

"Što se točno gospodinu Peteku stavlja na teret? Davanje mita, trgovina utjecajem, zlouporaba u gospodarstvu. Odbacuje bilo što da bi činio ovo što mu je stavljeno na teret."

Janaf je u posljednje dvije godine na 9 projekata surađivao s Elektrocentrom Petek, a suradnju s tvrtkom priznaju i Barišić i Grgić.

"Vjerujem da je sve što je bilo rađeno u odnosu grad Velika Gorica ta tvrtka ili neko naše trgovačko društvo doista bilo sve po zakonu. Grad je poslovao s tom tvrtkom, mislim sada da nemamo ni jedan aktivan ugovor, nisam baš siguran, imamo puno nabava i puno ugovora", kazap je Barišić. 

"Oni se redovno javljaju na natječaje i koliko znam, dosad su radili na javnoj nabavi samo jedan posao - reciklažno dvorište", ističe Grgić. 

Istragom je ukupno obuhvaćeno 13 osumnjičenih. Očekuje se njihovo privođenje na ispitivanje.