Prijava

Vaša prijava

Tko su moćnici iz Kovačevićeva ‘Kluba'? 'Mene su uvijek pratili, a sad kako su njega, to ne znam'

['uskok', 'zoran-milanovic', 'prisluskivanje', 'stipe-mesic', 'radimir-cacic', 'srecko-ferencak', 'janaf', 'dragan-kovacevic', 'josip-budimir', 'matija-posavec']

Uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević u svom ''Klubu'' u Slovenskoj ulici 9 ugošćavao je moćne političare, proizlazi iz spisa u aferi Janaf.

{"RELATED":3889610}

Od istaknutijih političkih aktera koji su osumnjičeni i privedeni u akciji USKOK-a, koja je bila opsežna i trajala gotovo godinu dana, osim Kovačevića su i poduzetnik Krešo Petek, SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. No osim njih, u transkriptima bi se mogla pojaviti i neka imena visokopozicioniranih političara koji nisu povezani s aferom Janaf i navodnim davanjem i primanjem mita.

Predsjednika Republike Zoran Milanović sam je priznao da je bio u kontaktu s Kovačevićem posljednjih mjeseci, da su bili na zajedničkom ručku i da ga ''dobro poznaje''. Nije nerazumno pretpostaviti kako je time anticipirao mogućnost da se i njegovo ime pojavi u transkriptima prisluškivanih razgovora, a nije poznato je li priroda njihova poznanstva privatna ili interesna.

Osim Milanovića, među kontaktima bi mogla iskočiti imena bivših i sadašnjih HNS-ovaca s kojima je Kovačević ostao blizak. Među ostalima, ime Radimira Čačića, varaždinskog župana, kao i ono Srećka Ferenčaka, glavnog tajnika HNS-a, i međimurskog župana Matije Posavca.

Posavec je Jutarnjem listu kazao da Kovačevića poznaje površno te da je s njim unatrag pola godine kontaktirao samo jednom, na Kovačevićevu inicijativu, i da njihov razgovor nije imao veze s Janafom, već je bio političke naravi. Ferenčak je rekao da dugo poznaje Dragana Kovačevića i da je ostao jako i neugodno iznenađen kada je pročitao da je uhićen.

Osim aktivnih političara, na USKOK-ovu popisu mogli bi se naći i neki bivši visoki dužnosnici. Bivši predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je Jutarnjem listu da je s Kovačevićem često kontaktirao i da su više puta bili na večeri i ručku prošlih mjeseci. uz napomenu da je dobar prijatelj njegova oca. U zadnjih godinu dana, kako kaže, vodili su uglavnom razgovore privatne naravi, ali su pričali i o gospodarskim temama, odnosno kako potaknuti gospodarstvo u Hrvatskoj. Upitan očekuje li da će i njegovo ime osvanuti u transkriptima snimanih razgovora, Mesić je poručio: ''Mene su uvijek pratili, a sad kako su njega, to ne znam ...''

Josip Budimir, član Uprave Francka i HSLS-ovac ustvrdio je da, iako poznaje Kovačevića od 1999., s njim nema nikakve privatne i poslovne doticaje i da se čak i da je završio u širokoj mreži prisluškivanja, u sadržajima njihovih razgovora neće pronaći ništa što bi bilo bitno za istragu.