Prijava

Vaša prijava

Apsurdno i licemjerno: Janaf je donio pravilnik kojim se zabranjuje uzimanje mita, potpisao ga uhićeni Dragan Kovačević

['janaf', 'dragan-kovacevic']

Tvrtka u većinskom državnom vlasništvu Janaf, odnosno direktor Dragan Kovačević koji se sumnjiči za namještanje milijunskih poslova i uzimanje mita, u središtu su afere koja potresa Hrvatsku. 

Kovačević je u pritvoru, kao i ostalih 12 osumnjičenika, među kojima su i gradonačelnici Velike Gorice - Dražen Barišić (HDZ) i Nove Gradiške - Vinko Grgić (SDP). Glava korupcijske hobotnice je Krešo Petek iz Ivanić Grada koji je, kako sumnja USKOK, izdašno nagrađivao političare, podzetnike i tvrtke u vlasništvu države i lokalne samouprave da bi svojem Elektrocentru Petek osigurao unosne poslove. I to godinama. 

Tvrtka Janaf na svojim web stranicama ima istaknut Antikorupcijski program. Radi se o aktu kojeg je za period 2019. i 2020. godine za sva trgovačka društva u većinskom i državnom vlasništvu donijela Vlada.

{"RELATED":3889610}

No, Janaf je na svojim stranicama objavio i takozvani Kodeks poslovnog ponašanja koji je potpisao upravo uhićeni Dragan Kovačević. Antikorupciji je posvećeno prilično opsežno poglavlje u kojem se jasno navodi što se smije, a što ne. Opširno se tumači kako, u smislu Kodeksa, “korupcija podrazumijeva izravno ili neizravno traženje, nuđenje, davanje ili primanje mita ili bilo koje druge nezakonite koristi”.

“Članovi Uprave ili NO Društva ne smiju donositi odluke temeljene na osobnim interesima ili interesima s njima povezanih osoba i ne smiju sudjelovati u odlukama u vezi s kojima su u sukobu interesa”, stoji uz ostalo u Kodeksu.

Dalje se naglašava kako se strogo zabranjuje svaki oblik mita ili korupcije.

“Nitko ne smije izravno ili neizravno ponuditi, davati ili prihvatiti bilo kakvu neovlaštenu novčanu ili drugu korist u svrhu dobivanja, održavanja ili osiguravanja bilo kakve protupravne poslovne prednosti. Također, nitko ne smije primati nikakve povlastice, usluge, bonuse, darove i druge oblike prihvaćanja kao poticaj za provođenje nekih službenih radnji ili odluka vezanih za poslovanje društva”, stoji u Kodeksu.

{"RELATED":3888972}

Upravo se Kovačevića tereti kako je za namještanje posla od poduzetnika Kreše Peteka primio mito u iznosu 1,96 milijuna kuna, odnosno pet posto vrijednosti posla.

Istražitelji su osumnjičene mjesecima prisluškivali pa je tako isplivalo da je Kovačević navodno za poslovne partnere organizirao zabave s prostitutkama, okupljao je političare i poduzetnike u posebnim prostorima koje je zvao "Klub"...

Očekuje se da će Vlada ovog tjedna s čela Janafa smijeniti uhićenog Kovačevića.