Prijava

Vaša prijava

Rade odvjetnici, ali radi i Vlada. Na sjednici u srijedu očekuje se da će bit upućen prijedlog za smjenu Kovačevića

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Vlada ovaj tjedan smjenjuje uhićenog šefa JANAF-a Dragana Kovačevića, osumnjičenog za primanje milijunskog mita. Na njegovo mjesto će vršitelj dužnosti dok se javnim natječajem ne odabere trajno rješenje.

Bez svojih fotelja će vjerojatno ostati i dva osumnjičena gradonačelnika. HDZ-ov Dražen Barišić će biti tema rasprave stranačkih tijela, a od SDP-ovaca Vinka Grgića stranka očekuje da sam povuče moralni potez. Ilija Radić.

Užurbano je pred Remetincem. Proučavaju se spisi i pripremaju žalbe.

Rade odvjetnici, ali radi i Vlada. Na sjednici u srijedu očekuje se da će Nadzornom odboru JANAF-a uputiti prijedlog za smjenu Dragana Kovačevića.

"Jasno je da ćemo članovi skupštine i većinski vlasnik društva JANAF d.d. predložiti NO ime osobe koja će obnašat ovu dužnost u prijelaznom razdoblju do dovršetka javnog natječaja. Ime vam u ovom trenutku ne mogu otkriti", kaže ministar gospodarstva Tomislav Ćorić (HDZ).

Nakon što se predsjednik Milanović javno zapitao što se čekalo s uhićenjem 10 mjeseci nakon primanja mita, predsjednik Vlade, koji je sam bio kritiziran za pritisak na DORH i Uskok danas nije komentirao ovu temu.

HDZ reakciju prepušta institucijama.

"Ne mogu vam to komentirat. To nije moje da vam ja to komentiram. To je stvar na USKOKU i PNUSKOK-u i DORH-u, policiji koji to provode, odgovorn na to pitanje vam moraju oni dati", kaže Oleg Butković.

No, zato od komentara ne preza oporba. Mostov Nikola Grmoja smatra da je Milanović prešao granicu komentirajući istragu: "Možda je njega više zabrinulo što je on jedan od onih koji je bio u kontaktu s gospodinom Kovačevićem."

Da je nekad bolje prešutjeti misli i vršitelj dužnosti šefa SDP-a.

"Kažem da bi trebali se svi mi suzdržati od paušalnih izjava bez znanja, dokaza niti komentirati ono za što nismo nadležni ni zaduženi", kaže Zlatko Komadina.

Neizvjesna je i budućnost druga dva zvučna imena u aferi. Odvjetnik velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića tek proučava dokazni materijal, ali kaže da mu je nelogično da se njegovog klijenta tereti jer je on zapravo uštedio sredstva u proračunu.

"Ako je konkurencija dala ponudu na 180 milijuna kuna, a ti si nekome omogućio da da ponudu na 150 milijuna kuna, morate se zapitat je li to nešto toliko teško, jako, problematično", kazao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Dražena Barišića

No, pitanje je hoće li tako gledati i Barišićevi kolege iz stranke. Izbacivanje iz HDZ-a će bit tema.

SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške, osumnjičeni Vinko Grgić je preko odvjetnika već poručio da je spreman dati ostavku. Zato podrška Grgiću stiže iz njegove Nove Gradiške. Građani su mu jučer okupljeni na gradskom trgu poručili da optužbama ne vjeruju. Gdje su njegovi prijatelji? Gdje su iz njegove stranke? Nema nikoga. Mi mali ljudi smo izišli.