Prijava

Vaša prijava

USKORO UŽIVO Nakon više od sedam mjeseci potpisivanje Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Zagreba i okolice

['zagreb', 'milan-bandic', 'potres', 'obnova', 'gradjani', 'radovi', 'sredstva', 'vlada-rh', 'grad-zagreb', 'andrej-plenkovic', 'fond-za-obnovu-zagreba-i-okolice']

Na potpisivanju Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda u 13 sati u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sudjelovat će i premijer Andrej Plenković

Ugovor će potpisati ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat uime Republike Hrvatske, gradonačelnik Milan Bandić uime Grada Zagreba, župan Željko Kolar uime Krapinsko-zagorske županije i župan Stjepan Kožić uime Zagrebačke županije. 

{"RELATED":3914706}

"Drago mi je da je prijedlog ugovora dobio široku podršku i u Skupštini Grada Zagreba i u dvjema skupštinama ovih županija'', istaknuo je Plenković na sjednici Vlade i zahvalio svim stručnjacima koji su dali doprinos da se program mjera realizira. 

Vlada će danas imenovati i privremenog ravnatelja Fonda - to će biti Damir Vanđelić, a nakon toga će biti raspisan natječaj na kojem biti odabran ravnatelj.

Kako stoji u Ugovoru, osnivači Fonda za obnovu su Republika Hrvatska s osnivačkim udjelom od 70 posto, Grad Zagreb s 20 posto te Krapinsko - zagorska županija i Zagrebačka županija s udjelom od po pet posto svaka.

Na čelu Fonda je i Upravno vijeće koje će imati devet članova od kojih će pet biti predstavnici države, dva iz Grada Zagreba te po jedan iz svake županije.

Država će svoje ljude u Upravnom vijeću, od kojih se jedan imenuje kao njegov predsjednik, biti imenovani u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ugovora. Za mjesto ravnatelja, kako je već rečeno, bit će raspisan javni natječaj nakon kojeg će se o njemu očitovati Upravno vijeće.

{"RELATED":3913858}

Podsjetimo, potresom 22. ožujka ove godine oštećeno je gotovo 26.000 zgrada, od toga 24.000 zgrada na području Zagreba, što privatnih, što zgrada javne namjene.

Šteta je procijenjena na gotovo 86 milijardi kuna, a to je oko 60 posto godišnjeg državnog proračuna. 

Zakon o obnovi donesen je 11. rujna te uređuje način i postupak obnove.

Država je osigurala zajam Svjetske banke od 200 milijuna dolara, a Europska komisija je dodijelila 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU. Prva tranša, avans od 88,9 milijuna eura već je isplaćena u kolovozu u obliku predujma.

{"RELATED":3914392}

Vlada je prenamijenila 100 milijuna kuna u proračunu za popravak zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka, dizala i stubišta te je kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala dodatnih 41 milijun kuna za nabavu, sufinanciranje nabave kondenzacijskih bojlera.

Fond će biti proračunski korisnik, a kako je ranije kazao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, osigurana su sredstva u proračunu Ministarstva, za 2021. iznose 903,7 milijuna kuna, 2022. godine 1,3 milijarde te za 2023. godinu 1,9 milijardi kuna raspoloženih sredstava, a intencija je da se Zagrebu i županijama otvori kanale za sufinanciranje EU fondova.