Prijava

Vaša prijava

Stanje po županijama: U Međimuskoj samo jedan pozitivan, iako su najgori u Europi. Postoji razlog...

[]

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 59 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 22124. Među njima je 2629 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 277 pacijenata.

Županijski stožeri objavljuju kakva je situacija na njihovim područjima: 

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 425 obrađenih testova danas je 159 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 93 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2684 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 195 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 11 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; tri muške osobe starosti 79, 85 i 84 godine i jedna ženska osoba 85 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju, javlja lokalni stožer.

Brodsko-posavska županija

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 75 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe, javlja lokalni stožer. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" preminula je jedna osoba (M - 1964. godište), a tri su osobe preminule u novogradiškoj Općoj bolnici (M – 1934., 1940. i 1965. godište).

Hospitalizirano je ukupno 76 osoba (4 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 52 osobe, a u novogradiškoj bolnici 24 osobe. Trinaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan).

Međimurska županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda obrađena su 2 uzorka (u nedjelju nije bilo testiranja) od čega je evidentiran 1 pozitivan slučaj na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 135 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 140 pacijenata pozitivnih na covid-19, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije obavještava kako je tijekom dana stiglo dodatnih 1250 brzih antigenskih testova kojima će se testirati svi korisnici Domova za starije i nemoćne osobe diljem Međimurja.

Na taj će se način dobiti jasnija slika o potencijalnim žarištima te bi se pravovremenim detektiranjem pozitivnih osoba pružila pravovremena zdravstvena skrb, javlja lokalni stožer.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 58 osoba je oboljelo od covid-19 infekcije; 29 ih je s područja Šibenika, 10 s područja Knina, sedam s područja Drniša, pet s područja Vodica, tri osobe su s područja Murtera te po jedna osoba s područja Skradina i Biskupije.

Oboljela je i korisnica Centra za inkluziju Šibenik, kao i štićenik Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Pirovcu.

Trenutno je 558 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 41 osoba, od kojih su tri osobe na respiratoru, a u kninskoj bolnici trenutno se liječe 22 osobe. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 2300 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 17 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Osječko-baranjska županija

U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 323 uzorka od kojih je 147 bilo pozitivno.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 247 osoba oboljelih od COVID-19, i to 191 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 43 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 56 pacijenta s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba s područja Osječko-baranjske županije oboljelih od COVID-a. Najstarija preminula osoba rođena je 1935. godine, a najmlađa 1951. godine, javlja lokalni stožer.

U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.392 osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je osam brzim antigenskim testom, a 18 osoba je izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i devet osoba ženskog spola, a za osam osoba je utvrđena epidemiološka veza.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 56 osoba. Osam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih jedan na kisiku, tri na neinvazivnoj ventilaciji, a četiri na invanzivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1487 osoba. Od jučer je obrađeno 99 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 26 962.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 103 su novooboljele osobe od koronavirusa, javlja lokalni stožer.

Testiranjem u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar utvrđeno je da je još dvoje korisnika i jedan djelatnik pozitivno na koronavirus. U ovome trenutku na području Zadarske županije imamo 1600 aktivnih slučajeva zaraze.

Od posljedica infekcije koronavirusom preminulo je 5 osoba, dvije u Općoj bolnici Zadar, 73-godišnji muškarac i 82-godišnja žena te tri u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar, muškarci u dobi od 78 i 83 godine te 90-godišnja žena.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 59 pacijenata od kojih je 9 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru smještena su 23 pacijenta.

Primorsko-goranska županija

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata potvrđene su 184 novooboljele osobe od covida-19, a umrle su dvije, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom proteklog dana ozdravile su 264 osobe i aktivnih slučajeva je 2913. Laboratorijski su testirana 704 uzorka.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka je 146 pacijenata s covidom-19, među kojima ih je 18 na respiratoru.

Grad Zagreb

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 235 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najnoviji su podaci zagrebačkog Stožera civilne zaštite objavljeni u ponedjeljak.

"Zabilježili smo ukupno u gradu Zagrebu 235 pozitivnih osoba", kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na konferenciji za novinare Stožera civiline zaštite Grada Zagreba.

Obavljeno je 676 testiranja, a mjeru samoizolacije dobilo je 1417 osoba.

Od novih slučajeva i dalje vodeći uzrok su kontakti s prethodno oboljelim osobama, napomenula je Šikić. Također, značajan je udjel negativnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija velika. 

"Isto tako zabilježili smo izloženost na radnom mjestu, odnosno, import iz Bosne i Hercegovine, te zaraze na obiteljskim okupljanjima", kazala je Šikić.

Pozitivan nalaz dobilo je 28 učenika osnovnih škola te deset djelatnika. U srednjim školama, zabilježeno je 17 učenika pozitivnog nalaza te dva nastavnika. Mjeru samoizolacije dobilo je ukupno 647 učenika osnovnih škola te 301 učenik srednje škole.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić istaknuo je kako je od 4. do 6. prosinca kroz covid-ambulante zagrebačkih domova zdravlja prošlo 1875 osoba, samoizolacija je određena u 75 slučajeva, a na testiranje je upućeno 513 osoba.

U zdravstvenom sustavu Grada Zagreba ukupno je 388 zdravstvenih djelatnika ili covid-pozitivno ili u samoizolaciji, napomenuo je Jelić, dok se u karanteni grada Zagreba u Tomislavovom domu trenutno nalazi 31 osoba.

Zbog svega toga "sustav funkcionira vrlo otežano", napomenuo je.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom utvrđena kod još 343 osobe te je trenutno aktivno 4310 slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Od početka pandemije do danas u županiji je evidentirano 10893 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 6544 osobe, a 39 osoba je umrlo.

Samoizolacija je propisana učenicima 9 razreda osnovnih škola, a u domu za starije s područja Zaprešića pozitivno je pet korisnika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Od 30. studenoga do 24. prosinca 2020. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, u srednjim školama na području Zagrebačke županije nastava se održava online.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 13 novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 879 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 87 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 97 osoba, od čega je 12 osoba na respiratoru. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1942. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 3538 slučajeva, a ukupno je testirano 12463 osoba, javlja lokalni stožer.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 74, s područja su grada Bjelovara. Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 47 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih četiri na respiratoru.

Također, 25 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji se nalazi 2025 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 5746, od kojih je 4797 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 85 osoba, javlja lokalni stožer.

Trenutno je u županiji 80 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 1659 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 48 radnika iz sustava zdravstva. U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 32 radnika.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 25 je novooboljelih osoba od COVID-19, izliječene su 63 osobe.

13 oboljelih osoba je s područja Senja, 10 s područja Gospića, te po jedna oboljela osoba s područja Otočca i Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, javlja lokalni stožer.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1849 osoba od čega je 519 aktivnih slučaja, 53 osobe su preminule te je izliječeno ukupno 1277 osoba.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 38 osoba. Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1354 osoba.

Istarska županija

Na istarskom poluotoku u posljednja 24 sata potvrđene su 82 novozaražene osobe, njih 68 osoba dolazi iz mjera samoizolacije ili je riječ o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, a 17 je iz Doma za starije i nemoćne u Umagu, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 82 novozaražene osobe s područja županije. Za 68 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod pet osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to po dva s područja Rijeke i Zagreba te jedan iz Siska" - naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalazi devet osoba.  

Od novozaraženih u Istri njih 17 štićenici su i djelatnici Doma za starije i nemoćne "Atilio Gamboc" u Umagu gdje je koronavirusom zaraženo devetero štićenika i osam djelatnika Doma, od toga je jedan štićenik hospitaliziran u pulskoj Općoj bolnici.

"Epidemiolozi su na terenu i prate situaciju u Domu za starije i nemoćne. U svakom slučaju sama organizacija rada ove ustanove prilagođena je novonastaloj situaciji i pratimo stanje" - poručili su iz županijskog Zadoda za javno zdravstvo. . 

Od jučer su izliječene 73 osobe, trenutno je u Istri 703 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1004 osoba.

U nedjelju je u pulskoj Općoj bolnici umrla 95-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o pet osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Kutine, te jednoj osobi s područja grada Popovače, javlja lokalni stožer.