Prijava

Vaša prijava

Ekscelencije i veleposlanici u goste mu dolaze blatnim putem: Nakon 30 godina borbe nije uspio izboriti cestu

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Kad je u pitanju diplomacija, rijetki imaju veza i poznanstava kao Andrija Karafilipović. Čovjek je predsjednik Društva hrvatsko kineskog prijateljstva, ali i predsjednik Koordinacije svih ostalih društava prijateljstava koja postoje između Hrvatske i drugih.

Čak izdaje i časopis Glas narodne diplomacije. I svakog prvog svibnja, na praznik rada i svoj rođendan Karafilipović u svojoj kući u Ivancu ugosti desetak veleposlanika, godinama je među njima bio i ruski Anvar Azimov.

Ali, svi ti važni i uvaženi gosti, do njegove kuće moraju voziti kroz 400 metara blatne vododerine. Jer, cestu, ni nakon 40 godina diplomatske borbe, nije uspio isposlovati. 

Ovo je zagrebačka županija? Da. Ako stanem više nećemo moći krenuti. Vjeruje mi na riječ. Evo ga, jesam ti rekao.

Nema dalje, a moramo stići do gospodina koji nas je zvao upomoć. Put do njegove kuće u Ivancu Bistranskom kraj Zaprešića je nepristupačan. 

"Ovo je put za džip. Ili za traktor.

Pokušaj broj dva, malo naprijed malo nazad. I ne ide.

Pozdrav, Kristina jel' s RTL-a možete li doći po nas, zapeli smo. 

Stiže gospodin Karafilipović: diplomat s 36 domaćih i stranih odlikovanja, bivši veleposlanik u Ukrajni, pisac 10 knjiga, urednik časopisa glas narodne diplomacije, čelnik Koordinacije društava prijateljstva itd, itd... U ovoj priči je samo građanin koji ne može do svoje kuće koja je kaže uredno izgrađena i legalizirana. Jer, na putu su rupe i kamenje.

Put nije pristupačan?

"Da, to je otprilike 450 metara, 30 godina traje moja borba. Meni su mišići išli od dizanja ovog kamenja, ne smijem više dizati, onda moramo zvati upomoć."

Otkud ovoliko kamenje?

"Kada traktori vuku balvane onda nosu sve i kamenje..."

Najteže mu pada kada njegove koze i pas ostanu gladni. Jednom su tri dana bile bez hrane, šoder je bio do tu.

Lako što smo mi zapeli, zapele su ovdje i puno veće zvijezde. Već 40 godina na ranč gospodina Karafilipovića hodočaste diplomatski predstavnici, veleposlanici, i drugi važni gosti. Anvar Azimov 5 godina je ovdje bio na prvomajskoj fešti.

Hoćete njih u ladi prevest ovako kao nas? Svakako da. I Azimov ovako? Je, jedne godine, onda je poslije došao s džipom već je znao što ga čeka.

I nije od jedina zvijezda, janje ili odojka ovdje su okretali indijski, rumunjski, kineski, japanski, norveški, ma svi mogući veleposlanici. Njih više od stotinu.  O čemu svjedoče fotografije i zidovi puni priznanja.

Ovo su pisma kralja Olafa i herlda koje sam izuzeno cijenio, i oni su cijenili Domovinski rat. 

Ovo su Josipović i Mesić.

Da, bili su tu i domaći i strani političari, ali ne i Željko Turk - gradonačelnik Zaprešića koji bi trebao srediti put. 

"Gradonačelnik nikada nije odgovorio na moja pisma, nikada nikakvog odgovora, nitko ne reagira."

Reagirali su zato na naš upit. Kad bi i htjeli asfaltirati, trebali bi suglasnost Parka prirode Medvednica, u čijem je sastavu put.  

"Spomenuta cesta u naravi je šumski poljski put koji nije u zoni stambene namjene i vodi do jednog objekta, vikend kuće gospodina Karafilipovića. Možda navoz šljunčanog materijala nije adekvatan, ali upravo zbog uvažavanja gospodina Karafilipovića Grad Zaprešić je time godinama omogućavao pristup kući uopće", kažu u gradu Zaprešiću o putu u Ivancu Bistranskom.

Sam asfalt ne bi imao smisla, jer bi uslijed većih oborina nestao jednako kao i šljunak, a uređivanje sustava oborinske odvodnje, bankina i asfaltiranje kolnika u duljini 500 metara, iziskuje milijunski iznos.

{"RELATED":3880120}

Očito je ipak da ovo nije jedina kuća, a i gospodin Karafilipović kaže da ima susjeda. 

Prvi maj je za tri tjedna. Ako Karafilipovićeve uvažene goste u dolasku ne spriječi korona, ne čeka ih crveni tepih nego blatni put.