Prijava

Vaša prijava

U Topolovcu održan izbor hrvatskog posavca


Trinaest uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije sudjelovala su ovog vikenda, 26. i 27. ožujka na tradicionalnom ovogodišnjem izboru prvog i drugog odabira pastuha kojeg je na sajmišnom prostoru u Topolovcu (Grad Sisak) organizirao Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac.

U ime Zagrebačke županije podršku izboru dala je predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, a tom su prigodom djelatnici Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatskog posavca i Povjerenstvo za odabir povodom Dana narcisa kupnjom narcisa podržali rad Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Ukupno je u dva dana pregledano 97 grla pastuha hrvatskog posavca. Na prvom odabiru sudjelovalo je 61 grlo od kojih je u A klasi ocijenjeno jedanaest grla. S područja Zagrebačke županije A klasom su ocijenjena dva grla: XV-3 Boro 460 vlasnika Juraja Čičeka iz Samobora i grlo XI-5 Sokol 194 vlasnika Josipa Tučkorića iz Kloštra Ivanića. Najbolje je ocijenjeno grlo X-5 Roko 586 vlasnice Marine Strmić iz Mužilovčice.

Uspješan uzgojno-selekcijski rad potvrđuje i Drugi odabir pastuha gdje je od 36 grla A klasu zaslužilo 18 grla koji su dobili trajnu licencu pripusta na neograničen broj grla. Najbolje ocijenjeno grlo na II. odabiru je XII-4 Sokol 105 Eugena Dragišića iz Donjih Lipovčana, a od uzgajivača s područja Zagrebačke županije najbolje ocijenjeno grlo u A klasi je grlo XV-4 Orkan 44 vlasnika Ivice Vukušića iz Kostanja, Općina Dubrava.

Podsjećamo, hrvatski posavac je kao izvorna pasmina, predstavnik tradicionalnog uzgoja konja u Hrvatskoj, uzgojen i do danas održan u teškim uvjetima životnog staništa poplavnih područja rijeke Save, Lonje i Odre. Nakon Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačka županija najbrojnija je po broju grla hrvatskog posavca te je druga po broju uzgajivača hrvatskog posavca u Republici Hrvatskoj gdje se nalazi sedmina svih uzgajivača.