Prijava

Vaša prijava

Žirovina Plemenite opčine Turopoljske


S namjerom povezivanja čovjeka sa šumom, Plemenita opčina Turopoljska organizirala je protekle subote u Turopoljskom lugu manifestaciju „Žirovina 2022“.

„Veza između turopoljskog čovjeka i naših šuma je snažna i jaka te želimo da što više ljudi dođe na ovakva događanja. Pripremili smo aktivnosti za naše domaće stanovnike, ali vidimo da su posjetitelji stigli iz brojnih drugih mjesta. Otvorili smo Turopoljski lug svima koji žele doći uživati u njegovim ljepotama.”, rekao je Juraj Odrčić, župan Plemenite Opčine Turopoljske.

Otkako Plemenita opčina turopoljska prati stanje žira u Turopoljskom lugu, godina nikada nije bila lošija, govorio je aktualni šumarnik Plemenite opčine Turopoljske Damir pl. Brebrić.

„Šuma se već godinama bori s hrastovom mrežastom stjenicom, a suša koja traje već neko vrijeme još je dodatno potencirala ovog nametnika. Stjenica se pojavljuje od lipnja do rujna, konstantno je u krošnjama i uništava hrast toliko da ne može formirati plod. Žir tada ili otpadne prijevremeno ili ga gotovo nema“, istaknuo je Brebrić.

Sudionici su se od popodnevnih sati mogli okušati u biciklizmu, kajakarenju Odrom, jahanju, vožnji quadova pa čak i u preletu iznad šume, a osim sportskih aktivnosti posjetitelji su imali priliku kušati gastronomske delicije turopoljskog kraja, sudjelovati u radionicama Društva žena Tur iz Turopolja, upoznati se s turopoljskim izviđačima i njihovim aktivnostima, saznati kako se u šumi snalaze konji te iskušati svoje vještine gađanja u metu.

U ime Zagrebačke županije manifestaciji u Turopoljskom lugu nazočila je predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.