Prijava

Vaša prijava

Otvorena moderna vinarija Kos


Nasuprot obiteljske kuće, kleti i rustikalne kušaone u subotu je u Hrnjancu u Svetom Ivanu Zelini svečano otvorena nova moderna Vinarija Kos.

Veći dio novog kompleksa zauzima proizvodni pogon opremljen  novom tehnologijom koja omogućuje bolju kontrolu proizvodnje, fermentacijskih procesa i dozrijevanja vina, dok je u drugom dijelu zgrade moderna kušaona. Kapacitet podruma je do 100.000 litara.

Vinar Željko Kos kazao je kako ideja o izgradnji novog kompleksa u obitelji živi 15-tak godina, a s realizacijom su krenuli prije dvije godine. Zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji te naglasio: „Želja nam je da i neke druge obitelji i mlade vinare potaknemo na ovakve poduhvate jer je to bitno za cijeli kraj“.

Nositelj gospodarstva mladi vinar Karlo Kos naglasio je kako je tradicija u njihovoj obitelji jako bitna, ali da su inovacije i investicije ključ za uspjeh.

Obitelji Kos mnogo uspjeha u radu poželio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Ovo je jedna od najsuvremenijih vinarija na prostoru Zagrebačke županije.“ Obitelj Kos ima tradiciju i kvalitetu, a uz njihovu volju, trud, usavršavanje i zajedništvo, rezultati neće izostati“. Prisjetio se i kako je točno na ovaj dan prije 22 godine kao župan nazočio otvorenju zelinske vinske ceste. „Tada smo na neki način udarili temelje vinarstva  i od tada značajno podupiremo rad naših vinara koji ostvaruju impresivne rezultate.

Inače, u obitelji Kos peta generacija njeguje stoljetnu vinsku tradiciju, od ranih 90-ih godina potpuno su se posvetili vinarstvu. Uzgajaju sorte: rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot i autohtonu kraljevinu, proizvode pjenušce te su dobitnici mnogobrojnih nagrada.