Prijava

Vaša prijava

Nakon osam godina vratila se velika „Turopolska svadba“


Folkloraši iz Buševca, kao i iz KUD-a Dučec iz Mraclina te KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice, protekle subote vratili su se u povijest i autohtono dočarali običaje ženidbe stanovnika turopoljskog kraja, baš onako kako je to 1966. godine zapisao domaći autor Josip Kovačević u svojoj pripovijetki „Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića”.

„Bilo je vrlo zahtjevno to odraditi. Imali smo velik broj izvođača, na dvije pozornice izmjenjivale su se scene, imali smo konje i kočije i još mnogo detalja, no uspjeli smo sve izvesti. S obzirom na to koliko nam je ljudi došlo i čestitalo ja mislim da smo ispunili ono što smo si zacrtali“, rekao je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec po završetku velikog svadbenog veselja.

U ime Zagrebačke županije događanju je nazočila pročelnica UO za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Jadranka Dujić Frlan koja je istaknula kako je važnost međusobne suradnje folklornih društava.

„Kroz ovakve manifestacije prenosi se tradicijska baština koju imamo i ovo je jedan zaista jako dobar način i put da se naši tradicijski običaji očuvaju i opstaju dalje. Ove nošnje su zaista impresivne, ali i ostali tradicijski predmeti kao i okućnice ovih drvenih tradicionalnih kuća, koje pokazuju i dokazuju jedno veliko kulturno bogatstvo“, rekla je Dujić Frlan.

 

foto: cityportal.hr