Prijava

Vaša prijava

Obilježena 144. godišnjica rođenja Vladka Mačeka


Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, potom molitvom i paljenjem lampaša ispred njegova spomen poprsja, u Jastrebarskom je obilježen Dan Vladka Mačeka, ujedno 144. godišnjica njegova rođenja. Na svečanoj sjednici predavanje o ulozi Mačeka u EU integracijama održao je povjesničar Hrvoje Petrić. Rekao je da je Maček bio neosporni vođa hrvatskoga naroda koji je vjerovao u pravdu i kada pravde nije bilo.

„Ostalo je nerazjašnjeno zašto je u svibnju 1945. otišao iz Zagreba... Jedna od mogućnosti je da je njegov odlazak trebao biti privremen. Bio je važna osoba u međunarodnim odnosima između 1945. i 1948., no nakon Titova "ne" Staljinu okolnosti su se promijenile i priča je bila gotova... Saveznici su digli ruke od mogućega povratka Mačeka i slobodnih izbora u tadašnjoj Jugoslaviji“, rekao je Petrić.

Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije, rekla je da je Maček bio veliki mirotvorac i, prije svega, uporan čovjek.

„Maček je stvarno živio sa svojim narodom. Svakodnevno je razgovarao s malim čovjekom, seljakom. Bio je to način da dozna što uistinu tišti narod. S druge strane sva svoja znanja, kao pravnik, usmjeravao je u dobrobit maloga čovjeka“, rekla je Glasnović.

 U uvodu sjednice, predsjednik Gradskoga vijeća Jastrebarskoga Leon Bastašić rekao je da se spomen na Vladka Mačeka najbolje čuva ako se slijede njegove vrijednosti - tolerancija, pravda, poštenje i zajedništvo.