Prijava

Vaša prijava

Predstavljeni rezultati genotipizacije i embrio – transfera u stadima


Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba predstavio je dosadašnje rezultate i plan nastavka projekta genotipizacije i embrio – transfera u stadima.

Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg simentalskog saveza Republike Hrvatske i predsjednik Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba kazao je kako je ovaj projekt vrlo važan za uzgajivače te se zahvalio Zagrebačkoj županiji na izdašnim sredstvima koje daje te što ima sluha za stočarstvo, isto kao i Ministarstvo.

„Udruga ima oko 150 članova, od toga aktivnih 120 mladih članova, koji rade na genotipizaciji“, rekao je Horvatić te se nada i novim članovima nakon što se vide rezultati. „Ciljevi genotipizacije su da u što kraćem roku i uz što manje novaca dobijete vrhunsko grlo“ – naglasio je Horvatić te objasnio postupak same genotipizacije.

„Naši ljudi iz Saveza dođu na farmu i uzmu uzorak krvi iz uha i dlake i to se šalje u Njemačku na analize. Rezultati dođu u roku mjesec do dva, a pokažu određene parametre, kao što je hoće li imati dobre ili loše noge, puno ili malo mlijeka, ranu smrtnost, itd...“, objasnio je Horvatić.

„Zagrebačka županija podržala je inicijativu uzgajivača, ocjenjujući to vrlo bitnim. Na taj se način ubrzano povećava proizvodnja po grlu, a to znači i ukupna proizvodnja i dohodak onih koji se time bave. Ove godine Županija je izdvojila 26.600 eura za tu namjenu“, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije, koji je predstavio i potpore poljoprivrednicima u 2024. godini.

Emina Burek iz Općine Dubrava, selo Mostari, ima farmu od 200 muznih krava simentalske pasmine, te je njena farma od početka u postupku genotipizacije.

„Zahvaljujući tome dobili smo puno kvalitetnih bikova, a u zadnje vrijeme radimo i genotipizaciju ženskih jedinki i tu smo dobili jako dobre rezultate kod junica i krava. Nedavno smo počeli i postupak embrio-transfera, odnosno ispiranja embrija kod najboljih junica“, kazala je Burek te dodala kako embrio-transferom očekuje da će se puno brže poboljšati kvaliteta stada.

„Trenutno na gospodarstvu imamo 27 goveda, a što se tiče poboljšanja i kvalitete mlijeka i kvalitete mesa, uključili smo se u ovaj projekt i olakšali teljenje našim kravama i dobili dugovječnije životinje, koje daju i više mlijeka i više mesa“, zaključila je Romina Zadravec u čijoj se kušaonici sira u Kusanovcu održalo predstavljanje.

Prezentaciji su nazočili predstavnici HAPIH-a, Centra za umjetno osjemenjivanje Varaždin i brojni uzgajivači.

foto: www.prigorski.hr