Prijava

Vaša prijava

Na sjednici GSV-a obilježen Dan socijalnog partnerstva – 21. siječnja


Prva ovogodišnja sjednica GSV-a bila je prigoda za obilježavanje Dana socijalnog partnerstva – 21. siječnja. Socijalno partnerstvo, naglašeno je na sjednici, uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili jednostavno razmjene informacija između predstavnika vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa vezanim uz gospodarsku i socijalnu politiku.

Đurđica Kahlina, predsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Zagrebačkoj županiji podsjetila je na događaj koji je u Hrvatskoj prethodio proglašenju Dana socijalnog partnerstva.

„Gospodarsko-socijalno vijeće predložilo je, a Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine proglasio 21. siječnja „Danom socijalnog partnerstva“, imajući u vidu da su navedenog dana 1994. godine Vlada RH, poslodavci i sindikati postigli dogovor o institucionalnom socijalnom dijalogu te je stupio na snagu 'Osnovni tekst Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća'. Navedeni dan može se s opravdanjem smatrati začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj“, istaknula je Kahlina.

Uputivši čestitku, zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je važnu ulogu i djelovanje socijalnih partnera jer se veliki ciljevi mogu postići jedino zajedničkim naporima. „Vjerujem da će buduća suradnja unutar našeg Gospodarsko-socijalnog vijeća i dalje biti u duhu razumijevanja i međusobnog uvažavanja“, rekao je Kolarec.

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu GSV-a u 2023. godini te je donesen program rada za ovu godinu. U njemu se, uz ostalo navodi razmatranje pregleda stanja u gospodarstvu kao i konkretnih mjera poticanja poduzetništva, razmatranje pregleda stanja poljoprivrede, prometne infrastrukture, zdravstvene zaštite, javnog zdravlja i socijalne skrbi, uključivanja mladih u sustav obrazovanja i na tržište rada, razmatranje problematike zapošljavanja i integracije stranih radnika na području Zagrebačke županije i dr.