Prijava

Vaša prijava

Županijska smotra učeničkih zadruga ove godine održana je u Vrbovcu


U sportskoj dvorani srednje škole u Vrbovcu održana je Županijska smotra učeničkih zadruga. Na smotri su sudjelovale 23 zadruge, od njih ukupno 43 koliko ih je registrirano u osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje na području Zagrebačke županije. Najbolje ocijenjene zadruge na smotri plasirat će se u državnu smotru koja će se ove godine održati u Poreču.

Otvarajući smotru, zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je kako su zadrugari su ponos Zagrebačke županije. „Imamo oko 5200 aktivnih zadrugara koji njeguju duh poduzetništva i zajedništva, rade na tradiciji očuvanja običaja našeg kraja, a u tome imaju punu podršku Županije. Svake godine povećavamo sredstva za naše zadrugare pa smo tako i u ovoj godini osigurali 23 tisuće eura“, rekao je Kolarec.

„Mi stariji govorimo kako djeca danas nisu zainteresirani za puno toga i da ih zanimaju samo ekrani, a vi danas pokazujete ovdje da ima i drugačijih primjera. I dalje ima djece koja su vrijedna i koja se trude. Čestitam vam na svemu što radite“, rekao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Glavna tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Blanka Horvat naglasila kako savez okuplja 729 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.

„Učeničke zadruge djeluju u osnovnim i srednjim školama i Centrima za odgoj i obrazovanje i temeljem zakona one proizvode razne proizvode te ih na kraju i prodaju. U cijelom tom procesu stječu razna iskustva pa time vježbaju poduzetničke vještine koje su danas jako bitne, pogotovo za budućnost“, rekla je Horvat.

Ravnateljica Srednje škole Vrbovec Dubravka Borko zahvalila je svim zadrugarima i njihovim mentorima na njihovom zalaganju i trudu te istaknula zadovoljstvo što je upravo vrbovečka srednja škola domaćin ovogodišnje smotre.

Na smotri je sudjelovala i delegacija iseljenih Hrvata iz Karaševa u Rumunjskoj koja je sudjelovala u pripremljenim radionicama s ciljem upoznavanja kulture i običaja našeg kraja. A upravo su županijski zadrugari prošle godine posjetili iseljene Hrvate u Rumunjskoj, u Karaševu i zajedno s njima obišli Temišvar, Rešicu, parkove prirode i održali brojne radionica za učenike i mještane.