Prijava

Vaša prijava

Dugo Selo proslavilo Dan grada


Na blagdan sv. Martina, Dan grada proslavilo je Dugo Selo. Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, govoreći o realiziranom „od Martinja do Martinja“, gradonačelnik Stipo Velić istaknuo je puštanje u probni rad pročistača otpadnih voda, dijela zatvorenog sustava kanalizacije Dugog Sela i općine Rugvica. Dosad je u ovaj sustav, zajedno s gradnjom pročistača, uloženo 130 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode osigurale 90 posto sredstava.

„Gotov je projekt gradnje sekundarne kanalizacije u naseljima gdje je sada nema, nadam se da ćemo do kraja godine aplicirati i za sredstva. Imat ćemo dodatnih pedesetak milijuna kuna ulaganja u naš grad, a kada kanalizacija, tijekom naredne dvije godine, bude sagrađena, njome će biti pokriveno preko 90 posto područja grada“, rekao je Velić. Istaknuo je i početak modernizacije pruge Dugo Selo-Križevci, kojom će na području Dugog Sela, uz ostalo, biti sagrađeno pet nadvožnjaka te obnovljen željeznički kolodvor. Govorio je i o poslovanju dugoselskih poduzetnika u 2015., rekavši da su oni lani ostvarili ukupne prihode od 1,7 milijardi kuna, što je za skoro 300 milijuna kuna više nego godinu dana ranije. Najbolje rezultate ostvarile su tvrtke prerađivačke industrije.

Velić je najavio i gradnju nove osmogodišnje škole, za što se radi idejni projekt. „Postojeće dvije škole ne zadovoljavaju sve naše potrebe. Na području grada imamo 1700 učenika, a dio njih pohađa školu u Brckovljanima. Iduće godine će biti osigurana sredstva za izradu glavnog projekta, a onda ćemo, u narednom razdoblju, i sagraditi školu“, rekao je načelnik.

Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, uz ostale, prisustvovali su saborski zastupnici Dražen Barišić, ujedno i gradonačelnik Velike Gorice, te Mato Čičak, načelnik Rugvice. U ime Županije prisutnima se obratio zamjenik župana Damir Tomljenović. Rekao je da je ponosan što je dosta razvojnih projekata pomogla i Županija. „I dalje planiramo usko surađivati“, istaknuo je Tomljenović dodavši da je Dugo Selo drugačije od ostalih po demografskoj obnovi. „Na tome vam čestitam. Svjesni smo da su djeca naša budućnost, stoga moramo zajedno vidjeti na koji način realizirati gradnju nove škole“, rekao je.

Također, pozvao je Vladu Republike Hrvatske da više sredstava, ali i ovlasti, prenese na jedinice lokalne samouprave. „Neprekidno čekamo da se u državnom proračunu prikupi dovoljno novca pa da se onda to spusti na lokalnu razinu. Treba napraviti obrnuti proces. Dati lokalnoj upravi više sredstava za rad, jer ona najbolje zna što u njezinoj sredini treba raditi. Samo tako se mogu dovesti poduzetnici i otvoriti nova radna mjesta, a što će onda napuniti i proračune. A ako se lokalnoj upravi daju i ovlasti dugoročno to će biti dobro za cijelu državu“, rekao je Tomljenović.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Grada. Nagradu za životno djelo, za izniman doprinos unapređenju zdravstva i socijalne skrbi, primio je Vjekoslav Cvijanović.