Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Odbora za socijalnu skrb i umirovljenike Zagrebačke županije


Tematsku sjednicu na kojoj se govorilo o programu „Briga za starije i nemoćne osobe - Pomoć u kući“, u Kostanjevcu u općini Žumberak održao je Odbor Županijske skupštine za socijalnu skrb i umirovljenike.

Organizirana institucionalna skrb o starijim i nemoćnim osobama na prostoru Žumberka počela se provoditi 2006. godine. Prvotno je, kroz tadašnje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti bio organiziran program „Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama“ koji je obuhvaćao 200 osoba starijih od 65 godina. No, reorganizacijom sustava socijalne skrbi, program je 2013. smanjen.

„Danas se iz resornoga ministarstva pomoć u kući financira za samo 13 korisnika s područja Žumberka i to onih s popisa socijalno ugroženih. No, u našoj općini uglavnom živi samačko, staračko domaćinstvo. Hvala Županiji što je „osjetila trenutak“ i pronašla sredstva za nadogradnju sustava socijalne skrbi, odnosno program „Pomoć u kući“ u kojega je sada uključeno šezdesetak osoba“, rekao je Zdenko Šiljak, načelnik Žumberka.

Županija po jednom korisniku ovoga programa, koji obuhvaća posjete medicinske sesetre i gerentodomaćice, mjesečno izdvaja 150 kuna. Tako se godišnje za ovoj program iz županijskoga proračuna ukupno izdvoji 110.000 kuna.

„Jednostavno, ovaj je program našemu području potreban. Ljudi su se na njega priviknuli, a u početku, osim skrbi za starije, omogućavao je i zaposlenje 12 osoba. Za našu općinu, sa svega 695 stanovnika, to je bilo puno. Na žalost, danas su kroz njega zaposlene samo dvije osobe: medicinska sestra i gerentodomaćica“, dodao je načelnik Šiljak.

Mario Cvitan, predsjednik skupštinskog Odbora za socijalnu skrb i umirovljenike, rekao je da je intencija bila da članovi Odbora na terenu vide stvarne učinke mjera koje u segmentu socijalne skrbi,provodi Županija.

„Vidjeli smo koliko su neophodne ovakve aktivnosti. U narednom periodu pokušat ćemo multiplicirati njihov učinak. Ovakvim projektima treba dati podršku, jer oni stvarno, za starije i nemoćne život znače. Dobru priču iz Žumberka treba proširiti na područje cijele županije“, rekao je Cvitan.