Prijava

Vaša prijava

Sajam poslova u POU Zagreb


U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Zagreb, danas je, u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, svečano otvoren Sajam poslova. Na ovogodišnjem sajmu, organiziranom deseti put u posljednjih osam godina, nezaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja predstavilo se 80-ak izlagača, većinom iz privatnog sektora.

Marija Halić, predstojnica Regionalnog ureda Zagreb, ovom prigodom izrazila je zadovoljstvo najnovijim statističkim pokazateljima kojima raspolaže Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a prema kojima je u prvih deset mjeseci ove godine evidentirana 17 posto manja nezaposlenost te 15 posto veća potražnja za radnicima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pozitivne, uzlazne trendove istaknuo je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar koji je dodao da Sajam poslova uspješno povezuje sve dionike na tržištu rada kako bi ono bilo što fleksibilnije i bolje usklađeno s trenutnom ponudom i potražnjom.

U ime Zagrebačke županije, partnera Sajma, okupljenima se obratio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić koji je spomenuo neke od projekata koje je Županija pokrenula i uspješno realizirala sa HZZ-om, poput projekta samozapošljavanja „Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto“ i projekta „Promocija deficitarnih zanimanja u prehrambenoj industriji“. „Trenutno je u Zagrebačkoj županiji evidentirano 11.593 nezaposlenih osoba, što je za 24 posto manje nego u odnosu na listopad 2015. godine, a što se tiče broja zaposlenih – on je u porastu od oko 4 posto, odnosno, u 2016. je zaposleno 3000 više ljudi nego u 2015. godini“, rekao je Fašaić.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, posebno je istaknula značajnu ulogu Plavog ureda, prvog zagrebačkog poduzetničkog centra, pri smanjenju broja nezaposlenih u metropoli. „Želimo da se prosjek nezaposlenih u Republici Hrvatskoj približi prosjeku Grada Zagreba“, zaključila je Jozić.

Sajam je svečano otvorio pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Mario Bebić koji je pohvalio zajedničke napore HZZ-a i obrazovnih institucija da aktivnim pristupom pokušaju smanjiti visoku stopu nezaposlenosti, koja je, prema podacima EUROSTAT-a, i dalje među najvišima u Europskoj uniji. „Republika Hrvatska svake godine osigurava 1,2 milijardi kuna za mjere aktivnog zapošljavanja, nadamo se da će one barem dijelom spriječiti mlade ljude da odlaze iz domovine“, rekao je Bebić.

Inače, na ovogodišnjem Sajmu poslova tražitelji posla moći će konkurirati za više od 800 radnih mjesta, od kojih se posebno ističu ona u građevinskom i IT sektoru. Za nezaposlene su organizirane i raznorazne radionice te testiranja profesionalnih interesa i sposobnosti, a moći će se okušati i u speed datingu – kratkom razgovoru s više potencijalnih poslodavaca odjednom. Očekuje se da će ovogodišnji Sajam poslova posjetiti više od 5000 posjetitelja.