Prijava

Vaša prijava

Predstavljen program manifestacije „Martin je v Zagrebu“


U prostorijama Gradske uprave Grada Zagreba u petak je predstavljen program tradicionalne manifestacije „Martin je v Zagrebu“ koja se ove godine održava od 5. do 12. studenoga na Trgu bana Josipa Jelačića.

Manifestacija „Martin je v Zagrebu“ održava se 16. put zaredom u suradnji s vinarima vinskih cesta Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Na glavnom zagrebačkom trgu izlagači iz grada i županije predstavit će svoja vina, domaća jela i tradicijske proizvode, a u subotu, 12. studenoga, točno u podne, posjetitelje očekuje centralna ceremonija – krštenje mošta kojime on simbolično postaje mlado vino. Obred krštenja vina vodit će 10-ak najodanijih Martinjskih biskupa uz bogat prateći zabavno kulturni sadržaj.

Osim degustacije i prodaje vina i hrane, za građane će biti organiziran bogat kulturno-umjetnički program za koji će i ove godine biti zadužen KUD „Prepuštovec“, organizator manifestacije „Martin je v Zagrebu“. „Tradiciju krštenja mošta u Prigorju njegujemo već više od sto godina“, istaknuo je Josip Lipar, predsjednik KUD-a „Prepuštovec“ dodavši da je u Prepuštovcu 1920. osnovana prva prigorska vinogradarska udruga, a 30-tih godina je napravljen i prvi vinarski podrum te zadruge.

„Vinske ceste jedan su od turistički najatraktivnijih proizvoda Zagrebačke županije, a ovakve vesele i lijepe manifestacije našim domaćim proizvođačima u konačnici donose komercijalnu dobit“, rekla je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve građane metropole i goste da u što većem broju posjete manifestaciju. „Martinje je dio tradicije koji ne smije biti prepušten zaboravu. Bitno je da sačuvamo i lijepi prigorski sleng“, istaknuo je Bandić.

Inače, svečano otvaranje manifestacije održat će se danas, 7. studenoga 2016. godine na Trgu s početkom u 18:00 sati uz prigodan program i obraćanje predstavnika Zagrebačke županije i Grada Zagreba. 


Sretan Uskrs !