Prijava

Vaša prijava

Pčelarska udruga „Lipa“ nastavila saditi medonosno bilje


Sadnjom 21-ne lipe na prostoru sportskog centra „Centrala“, Pčelarska udurga „Lipa“ iz Jastrebarskoga u subotu je nastavila prošlogodišnju akciju sadnje medonosnog bilja.

Zajedno s jaskanskim pčelarima lipe su sadili župan Stjepan Kožić i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga Stipe Bučar.

„Ovo je izuzetna gesta pčelarske udruge „Lipa“ koja, osim što pripomaže pčelama, čuva i okoliš. Posađene lipe, siguran sam, bit će ukras ovog dijela grada“, rekao je župan. Obećao je da će Županija i dalje podržavati rad pčelara te na taj način pomoći i poljoprivrednim gospodarstvima da lakše žive i stvaraju dodatni prihod.

Sa sadnjom medonosnog bilja PU „Lipa“ počela je lani, u prigodi 25. obljetnice svoga djelovanja.

„Priroda se poigrava i s pčelama i s nama pčelarima. Kako bi pčelama osigurali sigurnu pašu te povećali njihov fond, počeli smo saditi medonosno bilje. Da nema pčelara, ne bi danas bilo ni pčela. Toliko je bolesti, toliko pesticida, da pčele danas na životu održavaju zaljubljenici u pčelarenje“, rekao je Darko Vancaš, predsjednik PU „Lipa“. Zahvalio je Županiji što je za prihranu pčelinjih zajednica osigurala pčelarskim udrugama ove godine bespovratnih 130.000 kuna. Najavio je i skorašnje „Dane meda“, koji se u Jastrebarskom, s ciljem promocije pčelarstva, održavaju već 12 godina. Ovogodišnji „Dani meda“ će se održati od 25. studenoga do 5. prosinca.

Pokrovitelji sadnje bili su Zagrebačka županija i Grad Jastrebarsko.