Prijava

Vaša prijava

Predstavljeni rezultati projekta „Posavska guska: Izvorna pasmina Parka prirode Lonjsko Polje“


Predstavljanjem knjige „Posavska guska“, koja, uz ostalo, donosi radni pasminski standard ove autohtine vrste peradi, završena je provedba dvogodišnjeg projekta „Posavska guska: Izvorna pasmina Parka prirode Lonjsko Polje“.

Projekt je sastavni dio programa spašavanja, obnove i ponovnog pokretanja gušćarstva na prostoru uz rijeku Savu, kojega je još 2008. godine pokrenulo Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske - ADIPA. Promocija knjige, čiji je suizdavač Javna ustanova „Zeleni prsten Zagrebačke županije“, a pokrovitelj Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, upriličena je u Veleševcu u općini Orle.

Autori knjige su Roman Ozimec, Darko Petanjek i Miljenko Ernoić. Knjiga prvenstveno ima promotivno-edukativnu funkciju širenja spoznaja o posavskoj gusci, a sve u cilju opstanka, obnove uzgoja te stvaranja proizvoda od ove tradicijske pasmine peradi, danas kritično ugrožene. Naime, uzgojem posavske guske danas se na prostoru Zagrebačke županije bavi tek nekoliko poljoprivrednih gospodarstava. Utvrđeni pasminski standard priprema je za priznavanje posavske guske kao izvorne i zaštićene hrvatske pasmine peradi.

Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten Zagrebačke županije“, za predstavljanja knjige je rekla da su posavske guske dio ekosustava pašarenja i primjer genetske raznolikosti.

„Posavska guska se na ovim prostorima udomaćila još u rimsko doba, prilagodila se ovom eko-sustavu, klimi, blizini rijeke Save i njezinim pritokama, i to je njezina posebna vrijednost“, istaknula je.

U ime Županije predstavljanju knjige i rezultata projekta prisustvovao je pročelnik za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Ante Mandarić. „Potencijala ima, no moramo motivirati potencijalne uzgajivače posavske guske. Ako napravimo dobru priču, i ako će se ona razvijati, onda ćemo i polja ponovno napuniti guskama“, rekao je.

U sklopu predstavljanja knjige prigodni kulturno-umjetnički program izveo je KUD Veleševec.