Prijava

Vaša prijava

Komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje na lokaciji „Trokut-Novska“


Komemoracijom na lokaciji „Trokut“, nedaleko Novske, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima na zapadnoslavonskome ratištu u prvim napadnim operacijama Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, u jesen i zimu 1991. godine.

 U tim su operacijama, u sklopu Operativne grupe Posavina, sudjelovale i braniteljske postrojbe s prostora Zagrebačke županije.

„Na novljanskoj i novogradiškoj bojišnici, uspješnim izvođenjem obrambenih djelovanja, od 9. do 29. listopada 1991., zaustavljena je i slomljena moć 5. banjalučkog korpusa i pobunjenih Srba. Time su stvoreni uvjeti za napadna oslobodilačka djelovanja Hrvatske vojske. Prije 25 godina, 29. listopada 1991., otpočela je prva napadna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu „Orkan 91“, kojom je razbijen neprijatelj i do potpisivanja primirja 3. siječnja 1992. oslobođeno oko 750 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Napadi i borbena djelovanja Operativne grupe Posavina olakšali su bojno djelovanje snagama Operativne zone Bjelovar u napadnim operacijama „Otkos 10“, koja je počela 31. listopada, i “Papuk 91“, koja je počela 28. studenoga“, rekao je umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, zapovjednik Operativne grupe Posavina.

Okupljenim braniteljima i obiteljima poginulih, uz ostale, obratili su se izaslanik Predsjednice RH Ante Deur, izaslanik ministra obrane brigadni general Krešo Tuškan, ratni zapovjednik 1. gardijske brigade „Tigrovi“ general bojnik Jozo Miličević i ministar branitelja Tomo Medved.

„25 godina nakon ovih akcija, Ministarstvo ima nove izazove: ispraviti niz nepravdi, ostvariti punu pravnu i socijalnu sigurnost branitelja i pridonijeti očuvanju povijesne istine, zaustaviti moguće krivotvorenje povijesnih činjenica i revidiranja povijesti“, poručio je ministar.

Misu zadušnicu za sve poginule služio je požeški biskup Antun Škvorčević. Na kraju komemoracije, kojoj je u ime Zagrebačke županije prisustvovao zamjenik župana Damir Tomljenović, ispred spomen-stećaka položeni su vijenci i zapaljeni lampaši.

„Odajući počast poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici prisjećamo se jedne od najznačajnijih pobjeda Hrvatske vojske nad srpskim agresorom i JNA u početnoj fazi Domovinskog rata, tijekom jeseni i zime 1991. godine. Upravo na današnji dan, na mjestu na kojemu trenutno stojimo, prije 25 godina je počela akcija „Orkan 91“, u sklopu koje se odvijala i borba za Trokut. Spomenutom akcijom, ali i akcijama „Otkos 10“ i „Papuk 91“ oslobođeno je 79 posto okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Znači, u vremenu kada je Hrvatska stradavala od Iloka do Dubrovnika, malobrojni i slabo naoružani branitelji uspjeli su se ne samo oduprijeti, nego i izboriti prvu pojedu. Nažalost, ove operacije, po mom mišljenju, nisu dovoljno vrednovane“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, dodavši da je obilježavanje ovih događaja iznimno važno jer se molitvom i zapaljenom svijećom prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja na novljanskom bojištu, ali i širimo istinu o Domovinskom ratu kako se ona nikada ne bi zaboravila.