Prijava

Vaša prijava

Održan sastanak s predstavnicima Udruge slijepih Zagreb


U prostorijama Zagrebačke županije zamjenik župana Rudolf Vujević i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak održali su sastanak s predstavnicima Udruge slijepih Zagreb.

Na sastanku se razgovaralo o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba te aktivnostima koje Udruga u tu svrhu poduzima, poput radionica verbalne i neverbalne komunikacije te razgovora s radnim terapeutima koji ih nastoje što bolje pripremiti za tržište rada. U ovoj godini zaposlilo se sedmero članova Udruge što je u odnosu na prethodna razdoblja veliki pomak. Najveći nedostatak kod zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba je dugačak period proceduralnih postupaka što demotivira poslodavce da zaposle osobu s invaliditetom. „Očito je da postoji velika potreba za medijatorom koji bi olakšavao komunikaciju između poslodavaca i osoba s invaliditetom čime bi se olakšalo i ubrzalo njihovo zapošljavanje“, istaknula je pročelnica Čuljak.

Predstavnici Udruge predstavili su projekt „Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba“ kojim se želi osvijestiti javnost o mogućnostima invalidnih osoba te osigurati sredstva za daljnji rad Udruge. Ideja se razvila prije dvije godine kada su članovi sudjelovali u projektu „Što bi slijepi mogli raditi?“ gdje se ispostavilo da im najbolje ide izrada sapuna.

 U planu je izrada sapuna koji bi ujedno bio i suvenir, a na sebi bi imao natpis pojedinog grada na Brailleovom pismu i na taj način bi bio inovativni turistički proizvod i pomogao u promociji Hrvatske. Članovi Udruge do sada su proizvodnju pokrenuli s gradom Zagrebom, a nadaju se da će se i Zagrebačka županija uključiti u njihovu poduzetničku ideju.

Inače, Zagrebačka županija je Udruzi slijepih Zagreb u 2016. godini financijski potpomogla sa 45.000 kuna za provedbu projekta „I MI SMO OVDJE“ čime je omogućena obuka korištenja bijelog štapa, tečajevi informatike, usluge savjetovanja i informiranja novih članova te tečaj opismenjavanja slijepih osoba.