Prijava

Vaša prijava

Sarmijada u Laktecu


U Laktecu je održana tradicionalna Sarmijada. Pokrenuta prije 11 godina, ovogodišnja je okupila žene iz Gornje Drenove, Lakteca, Tučenika, Samobora i Gradeca.

Ocjenjeno je deset sarmi i deset jela od kiseloga zelja. Najbolju sarmu skuhale su članice udruge „Etno fletno“ iz Samobora - Marija Lindić, Martina Glasnović i Đurđica Živković, a najbolje jelo od kiseloga zelja, sekeli gulaš s veprovinom, skuhale su članice Udruge žena Tučenika - Gordana i Danijela Ivačin i Ružica Boroša. Poklone najboljima uručio je župan Stjepan Kožić.

„U županiji svako godišnje doba ima svoju manifestaciju. Kasna jesen rezervirana je za Sarmijadu“, rekao je župan, naglasivši da je robna marka kiseloga zelja „Laktec“ pokrenuta kako bi obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvodeći autohtoni proizvod uz primjenu novih tehnologija, povećala svoj dohodak.

Kroz jela od kiseloga zelja, županija se i turistički promovira, dodao je župan.

Brendirano kiselo zelje Laktec na tradicionalan način, samo uz dodatak vode i soli, kiseli desetak proizvođača. Sve što se proizvede, ujedno se i proda.

„Ljudi su prepoznali kvalitetu“, komentirala je Brigitte Berulec, ispred Udruge proizvođača zadužena za organizaciju ovogodišnje Sarmijade.