Prijava

Vaša prijava

Održan radni sastanak o provođenju mjera civilne zaštite u zimskim uvjetima


U prostorijama Zagrebačke županije održan je radni sastanak Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb s čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave.

Uvodno izlaganje o mjerama civilne zaštite u nepovoljnim vremenskim uvjetima održao je pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb Damir Pilčik. Ukratko je istaknuo što su to vremenski nepovoljni uvjeti, koje posljedice oni izazivaju i koji se subjekti uključuju u provedbu mjera kako bi sustav funkcionirao. Naglasio je da jedinice lokalne i područne samouprave moraju raditi redovne pripremne i provedbene aktivnosti kako bi u slučaju potrebe mogle pravovremeno reagirati.

U drugom dijelu izlaganja razgovaralo se o projektima koji će se financirati iz Europskih strukturnih investicijskih fondova, konkretno iz operativnog programa konkurentnost i kohezija. U natječaju je osigurano 65 milijuna eura, a dio sredstava lokalne samouprave mogu dobiti i s nacionalne razine pa bi u ukupnom trošku projekta one sudjelovale sa svega nekoliko posto. 

Za područje Zagrebačke županije i grada Zagreba istaknuta su tri rizika kojima se treba pridati najveća pažnja, a to su potres, poplava i požar otvorenog prostora. Za svaki od njih potrebno je izraditi procijene rizika te uspostaviti sustave ranog upozoravanja kako bi se moglo pravovremeno reagirati. Prvenstveno je stavljen naglasak na izradu karte rizika od potresa s obzirom da se Zagreb i Zagrebačka županija nalaze u seizmički aktivnom području.

Prisutnima se obratio i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel. „Ne smijemo doći u situaciju da nam je stanovništvo odsječeno zbog vremenskih neprilika. Naše vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva, bez obzira o kojoj se nepogodi radi, uvijek su na raspolaganju“, rekao je Novosel dodavši da važan naglasak treba staviti i na edukaciju operativnih snaga.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave upoznati su i sa informacijom da su na snazi novi Pravilnici za izradu procjene rizika. Zagrebačka županija izradit će smjernice na temelju kojih će, u zadanom roku, općine i gradovi izraditi lokalne procjene rizika. Tek nakon što svi gradovi i općine izrade svoje procjene, procjenu rizika napravit će i Zagrebačka županija.