Prijava

Vaša prijava

Svečanom akademijom obilježen Dan Grada Velike Gorice


U povodu Dana Grada Velike Gorice održana je Svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Proslavi je prisustvovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar državne imovine Goran Marić, župan Stjepan Kožić, te zamjenik župana Rudolf Vujević.

Tim povodom predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidovići gradonačelnik Velike Gorice izrazili su zadovoljstvo učinjenim u proteklom jednogodišnjem razdoblju. „Novi vrtić u Velikoj Mlaki, proširenje vrtića u Pucekovićevoj ulici i početak radova na izgradnji novog vrtića u Svačićevoj ulici trebali bi dugoročno riješiti problem upisa djece u goričke vrtiće“ istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić. „S ta tri vrtića u posljednjih nekoliko godina otvorili smo 520 vrtićkih mjesta u novouređenim prostorima. Grad sada u predškolstvu ima oko 2500 djece i ulaže 65 milijuna kuna, bez investicija, u održavanje tog sustava“ dodao je Barišić.

Partner na projektima opremanja poduzetničkih zona i izgradnji komunalne infrastrukture Velikoj Gorici je Zagrebačka županija. Jedan od važniji projekata na kojem se zajedno radi je i Regionalni vodoopskrbni sustav istočnog dijela Zagrebačke županije. „To je projekt vrijedan 100 milijuna eura, financirat će se sredstvima Europske unije u iznosu od 70 posto. Šest posto trebala bi osigurati lokalna, odnosno regionalna samouprava, a ostatak bi trebala osigurati država“ rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

„Gorica je grad velikog potencijala, mogućnosti, grad mladih, velikog povijesnog i kulturnog nasljeđa, grad ekološki očuvanog okruženja, grad moderne urbane jezgre i prelijepe ruralne okolice. Izuzetno dobra geoprostorna pozicija Velike Gorice i odlična prometna infrastruktura, povezanost autocesta, željeznice i međunarodna zračna luka, poticaj su daljnjem razvoju Velike Gorice i investicijama. Uvjeren sam da će dovršetak izgradnje novog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman” Zagreb, koja se nalazi na području vašeg grada, biti novi zamašnjak gospodarskom i komunalnom razvoju grada“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. „Smatram da je Velika Gorica u razvojnom programu “Gorica 2020″, koji sadrži projekte kao što je solarni grad, novi sustav grijanja te e-Gorica digitalni grad, pokazala svoju jasnu viziju. Velika Gorica sa svojom bogatom i burnom prošlošću, s prekrasnim kurijama koje su ostavština turopoljskih majstora drvenog graditeljstva, s tradicijskim običajima, ima sve uvjete za turistički razvoj, a vaša baština oplemenjena je među ostalim i vrijednim arheološkim nalazima u Ščitarjevu“ dodao je Plenković.

Na kraju svečane akademije, gradonačelnik Barišić i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović dodijelili su nagrade Grada zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Povelju za životno djelo dobio je Rajko Bundalo, nagrada Grada s likom Franje Lučića pripala je Marici Čunčić, nagradu „Krčka vrata“ dobila je Zlatarnica Prahir, a nagradu Grada s likom Nikole Škrlca Lomničkog Darko Stanilović i Stjepan Vitez. Nadalje, „Zlatnu turopoljsku podgutnicu“ zaslužili su Velimir Šandor, Tihomir Horvat te Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina, a nagradu Turopoljsko srce dobile su Barbara Novosel i Marina Drašković.