Prijava

Vaša prijava

WebGIS aplikacija poduzetničkih zona


Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom i tvrtkom GDi Gisdata, izradio je WebGIS aplikaciju s prikazom, na prostornim planovima, 20 perspektivnih poduzetničkih zona Zagrebačke županije. Riječ je o zonama na području gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić te općina Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Jakovlje, Križ, Luka, Marija Gorica, Pisarovina, Rakovec i Rugvica.

Objavom aplikacije na mrežnoj stranici – www.zpuzz.hr, olakšan je pristup poduzetnicima koji sada na jednostavan način mogu saznati osnovne podatke i prostorni položaj svake zone. Podaci o zonama preuzeti su iz elaborata Regionalne razvojne agencije „Analiza poduzetničkih zona na području Zagrebačke županije“, dok su kartografski prikazi iz prostornih planova, na kojima je dan prikaz zona, preuzeti iz WebGIS preglednika prostornih planova Zagrebačke županije.

„U ovoj aplikaciji poduzetnik može vrlo jednostavno vidjeti gdje se zona točno nalazi u prostoru, koliko je udaljena od prometnica, od naselja... U posebnom dijelu preglednika dan je prikaz osnovnih podataka o svakoj zoni, iz kojega su vidljivi podaci o ukupnoj i slobodnoj površini za investiranje, o detaljnoj namjeni zone, mogućim djelatnostima, procijenjenoj prodajnoj cijeni zemljišta“, rekla je Željka Kučinić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje. Uz opis zone navedeni su i svi važeći prostorni planovi uređenja gradova i općina te urbanistički planovi uređenja izrađeni za odabranu zonu, s poveznicom na WebGIS preglednik prostornih planova u kojem se mogu pregledati i ostali grafički te tekstualni dijelovi iz važećih planova. Aplikacija je izrađena na način da se prikaz prilagođava vrsti uređaja s kojeg se otvara – računalo, tablet, mobilni uređaj.

„Izradom ove aplikacije napravljen je još jedan važan korak u razvoju informacijskog sustava prostornog uređenja Zagrebačke županije, kojeg već više od deset godina vodi i održava Zavod. Izrada aplikacije također je primjer dobre suradnje između županijskih tijela i ustanova, u kojoj se podaci Zavoda i Regionalne razvojne agencije međusobno dopunjuju. To je dobar primjer zajedničkoga djelovanje s ciljem da se na prostor županije privuče još više poduzetnika“, rekla je Kučinić.