Prijava

Vaša prijava

Početni sastanak EU projekta NEW FINANCE


Sastankom projektnih partnera iz Italije, Španjolske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te predstavnika Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), kao koordinatora, počela je provedba EU projekta „Novi mehanizmi financiranja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene“ (NEW FINANCE).

Cilj projekta, koji se financira u sklopu programa „Interreg Mediterranean“, jest poticanje ulaganja u energetsku obnovu zgrada javne nabave, odnosno škola, dječjih vrtića, zdravstvenih ustanova, kroz nove oblike financiranja.

„Osnovni izazovi projekta su novi mehanizmi financiranja. Dakle ne tradicionalni, poput osiguranja sredstava u proračunu županije, odnosno proračunu gradova, već uključivanjem u financiranje privatnih partnera, financiranje prema ESCO modelu, modelu javno-privatnog partnerstva, korištenjem bespovratnih sredstava i kombinacijom raznih izvora financiranja“, pojasnio je Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja REGEA-e, dodavši da sama Zagrebačka županija nije jedan od dionika u projektu, ali da je njezin prostor ciljano područje njegove provedbe. U sklopu projekta, rekao je Šegon, organizirat će se obrazovne aktivnosti, partneri će se upoznati s primjerima dobre prakse, a sve u cilju da se potaknu dodatne investicije u energetsku obnovu zgrada javne namjene.

Sudionike početnoga sastanka, održanog u prostorijama Zagrebačke županije, pozdravio je zamjenik župana Rudolf Vujević. Istaknuo je zadovoljstvo radom REGEA-e, kojoj je Županija jedan od osnivača, dodavši da Županija, kao „zeleni prsten“ oko grada Zagreba želi biti vodeća županija u sektoru energetske učinkovitosti, stoga podržava sve projekte koje REGEA provodi.