Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova


U prostorijama Zagrebačke županije održana je 11. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije na kojoj se raspravljalo o aktivnostima provedenima u 2016. godini.

„Ono na što smo najviše ponosni jest da smo uspjeli u pojedinim općinama na području Županije potaknuti formiranje općinskih Povjerenstava za ravnopravnost spolova. U općini Jakovlje imali smo pilot-projekt opismenjavanja 12 žena za rad na računalu nakon čega su 4 žene dobile posao,“ rekla je predsjednica Povjerenstva Mirela Katalenac.

Sjednici su prisustvovale predsjednice Povjerenstava za ravnopravnost spolova općina Jakovlje i Rakovec. Tako u Jakovlju, osim što se provelo informatičko opismenjavanje žena, Povjerenstvo je organiziralo niz aktivnosti poput edukacija o prevenciji zloćudnih bolesti kod žena i muškaraca, sudjelovalo na Danu narcisa, ali i pomoglo u rješavanju pitanja oko prava roditelja na viđanje djece. U Rakovcu se Povjerenstvo povezalo s lokalnim udrugama s kojima su organizirali manifestacije i izlete.

Povjerenstvo je upoznato da je župan Stjepan Kožić potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini, čime je Zagrebačka županija izrazila političku volju za implementaciju politike ravnopravnosti spolova u sve segmente političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života, sukladno svojim nadležnostima.

Predsjednica Katalenac sudjelovala je na panel raspravi pod nazivom „Politička participacija žena uoči lokalnih izbora“ proteklog tjedna u Rijeci te je ukratko iznijela glavne zaključke panela. „Ove godine, po prvi puta će na lokalnim izborima vrijediti pravilo prema kojem su stranke dužne na svojim listama imati 40 posto žena. Vjerujem da će to i rezultirati većom zastupljenošću žena u lokalnoj politici“, rekla je Katalenac pozvavši članove Povjerenstva da u svojim gradovima i općinama ohrabruju žene na veću političku participaciju.


Učenici prvih razreda na Animafestu

Državno Natjecanje iz geografije