Prijava

Vaša prijava

Peti sastanak Mreže Sava Parks održan u Samoboru


Predstavnici organizacija iz 4 zemlje savskog sliva okupili su se,  1. i 2. veljače 2017. godine, na petom sastanku Mreže Sava Parks u Samoboru nastavljajući suradnju na očuvanju rijeke Save koje je započela 2014. godine.

Tim povodom predstavljena je „Bijela knjiga o Savi“ koja sadrži konkretne prijedloge za poboljšanje zaštite od poplava te daljnje očuvanje Save i njenih pritoka. Knjiga pruža dosada neviđenu i vjerodostojnu osnovu za donošenje odluka o budućnosti Save i njezinih stanovnika te nudi konkretne prijedloge za održivu i prirodnu zaštitu od poplava.

Na promociji knjige istaknuto je da je rijeka Sava, dugačka 926 kilometara, okružena s 170.000 ha poplavnih šuma – od čega 40.500 ha vrba i topola te 141.000 ha hrasta i jasena, kao i 25.000 ha vlažnih pašnjaka što predstavlja jedinstveni slučaj u Europi gdje ne postoji područje jednako ovome. Zbog klimatskih promjena istaknuta je važnost održavanja dobrog ekološkog stanja Save i poplavnih površina te provedbe projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i stavljanja prirodnih poplavnih retencija u službu zaštite od poplava.

Također, predstavnici mreže parkova u Samoboru su obilježili i Svjetski dan močvara i močvarnih staništa koji se obilježava 2. veljače u 169 država svijeta. Naime, na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. U močvarna staništa ubrajamo sve stalne ili povremene vode stajačice i tekućice, poplavne šume i travnjake.

Inače, prije dvije godine, a također povodom Svjetskog dana močvara i močvarnih staništa, predstavnici 20-ak institucija i nevladinih udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije te njemačke zaklade EuroNatur potpisali su „Deklaraciju mreže Sava Parks“. Potpisnice Deklaracije preuzele su odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz Savu i obvezale se na prekograničnu suradnju kako bi se u skladu s održivim razvojem jačalo i štitilo prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe Europe.


Chillout i debata sutra u Goričkom klubu mladih

Državno Natjecanje iz geografije