Prijava

Vaša prijava

Muzej Sveti Ivan Zelina postavio izložbu u Zagrebu


U Mađarskom institutu u Zagrebu postavljena je izložba „Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566.-2016.“ Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, koji je tom prigodom rekao da je lanjska proslava tog važnog jubileja iz hrvatske i mađarske povijesti omogućila cjelovitije sagledavanje veličine Nikole Šubića Zrinskog i njegove junačke pogibije u obrani Sigeta 1566. godine, kao i uloge velikaške obitelji Šubić Zrinski.

„Sigetska bitka bila je početak kraja Osmanskog carstva, a Zrinski je svojim herojstvom zadivio cijelu Europu i tadašnji svijet. Obitelj Šubić Zrinski svojim junaštvom i kulturom simbolizira hrvatsku državotvornu ideju i želju za slobodom“, naglasio je akademik Kusić.

Na otvorenju izložbe govorio je i predsjednik Mađarskog nacionalnog odbora za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke Janos Hovari, a cijelu svečanost su zaokružili članovi povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca u svojim atraktivnim odorama.