Prijava

Vaša prijava

Stepinčevo u Krašiću


U Krašiću je proslavljeno Stepinčevo, 57. godišnjica smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

Koncelebriranoj svetoj misi, koju je u crkvi Presvetoga Trojstva predvodio mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Stepinca, prisustvovao je, uz mnoštvo vjernika i župan Stjepan Kožić.

„Blaženi Alojzije Stepinac svojim primjerom pokazao nam je kako se živi vjera. Ljubav prema bližnjemu, Stepinčeve poruke milosrđa i praštanja samo su djelić onoga što i danas okuplja ljude oko blaženika. Njegova duhovna snaga i nepokolebljiva vjera pravo su nadahnuće za svakog čovjeka i vjernika“, rekao je župan, dodavši da je Stepinac živio svoju vjeru duhom skromnosti i siromaštva, što nam u današnje vrijeme najviše nedostaje.

„Svi negdje žurimo i koncentriramo se na materijalno, umjesto da poklanjamo vrijeme jedni drugima i živimo u zajedništvu i slozi“, rekao je župan, naglasivši da Stepinčev životni put i njegova mučenička prošlost, u trenucima kada smo suočeni s moralnim dvojbama i prepušteni životnim nedaćama, sjajan podsjetnik da se uvijek iznova vrijedi boriti dobrotom i poniznošću. 

Nakon svete mise, ispred spomenika blaženoga Stepinca položeni su vijenci i zapaljeni lampaši, a potom je održana svečana sjednica Općinskoga vijeća Krašića. Načelnik općine Josip Petković Fajnik rekao je tom prigodom da je Stepinac bio „božji dar hrvatskome narodu“.

„Bio je čovjek ljubavi, milosrđa i nade. Čovjek dijaloga, čovjek koji svakim danom postaje sve veći zaštitnik hrvatskog naroda. Stoga nas ne treba čuditi zašto ga se često na razne načine napada, zašto se izvrću činjenice i istina, zašto ga se pokušava blatiti i omalovažavati silnim lažima i obmanama. Time se želi 'oblatiti' cijeli naš narod i domovina“, rekao je Petković Fajnik.

U sklopu proslave Stepinčeva, u općinskoj vijećnici Krašića otvorena je izložba „Stepinac: Put svetosti“. 

 


Matej Peterlić - plivačka nada godine