Prijava

Vaša prijava

Obilježimo zajedno Dan ružičastih majica


Odbor za prosvjetu, kulturu i šport, stalno radno tijelo Županijske skupštine Zagrebačke županije, održao je danas svoju 18. sjednicu u prostorijama Županije.

Na sjednici su se članovi Odbora osvrnuli i na Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica koji se obilježava svake zadnje srijede u veljači. „Odbor za prosvjetu, kulturu i sport Zagrebačke županije poziva sve odgojno-obrazovne institucije i udruge koje se bave djecom, a djeluju u Zagrebačkoj županiji da se danas, 22. veljače pridruže najvećem programu borbe protiv nasilja - Danu ružičastih majica. Oblačenjem ružičastog promoviramo borbu protiv vršnjačkog nasilja i dajemo podršku svim žrtvama nasilja“, izjavila je predsjednica Odbora Ivana Posavec Krivec.

Nasilje među mladima danas uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Pritom je posebno često i maltretiranje putem društvenih mreža koje su mladima sve dostupnije.

Naime, ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova čijom je zaslugom promocija Dana ružičastih majica prepoznata diljem Hrvatske, a ove godine je Hrvatski sabor izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.