Prijava

Vaša prijava

Poslovni uzlet grada Zaprešića


Bespovratnih 78 milijuna kuna osigurala je Zagrebačka županija ovogodišnjim proračunom za razne subvencije i dotacije poduzetništvu, obrtništvu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, nevladinom sektoru. Sa zadovoljstvom je to naglasio župan Stjepan Kožić na manifestaciji „Poslovni uzlet grada Zaprešića“, održanoj u Zaprešiću.

Župan je, zajedno s gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom, ujedno predsjednikom Udruge gradova u RH, te svojim kolegama, županima Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i Međimurske županije Matijom Posavcem, sudjelovao u panel raspravi „Decentralizacija i razvojna uloga županija“. Naglasio je tom prigodom da ustroj države, i bez smanjenja broja općina, gradova i županija, može biti puno efikasniji dođe li do funkcionalne decentralizacije.

„Niže razine su, u brojnim situacijama, puno učinkovitije. Brže rješavamo stvari nego državne institucije. Smatram da određene poslove, kada bi prešli pod našu ovlast, možemo obavljati puno kvalitetnije. Prije svega mislim na poslove državne uprave, ali i poslove katastra, gruntovnice i centra za socijalnu skrb“, rekao je župan. Djelomična decentralizacija države, nastavio je, počela je 2001. godine, decentralizacijom školstva, zdravstva i socijalne skrbi.

„No, ako danas govorimo o njezinim učincima, onda moramo ustvrditi da je situacija lošija nego je bila 2001. godine, jer u međuvremenu smo 'izgubili' značajna sredstva, a obveze su ostale“, dodao je. Iznio je i primjer kojim je Županija, temeljem zakona, morala 2008. preuzeti iz Ureda državne uprave 45 djelatnika koji su radili na izdavanju lokacijskih i građevinskih dozvola.

„Mediji su se tada raspisali kako značajno povećavamo broj zaposlenih, a mi smo ih samo preuzeli temeljem zakona. Tada smo za njihove plaće dobili i 3,7 milijuna kuna godišnje, no zadnje dvije godine ne dobivamo ni lipe, a ljudi rade“, istaknuo je župan, naglasivši da je preuzimanje ovih djelatnika pridonijelo efikasnosti uprave, jer nema više problema s izdavanjem građevinskih dozvola na prostoru Zagrebačke županije.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je da kada se govori o decentralizaciji države nije bitno tko je na vlasti.

„Nebitno je jesu li „lijevi“ ili „desni“. Udruga gradova u RH, u kojoj su predstavnici svih političkih opcija, dosad ni jednu svoju odluku nije donijela ni s jednim glasom protiv. Jedinstveni smo kod rješavanja ovog problema. Nadam se da će ministri u Vladi RH, a koji su došli iz lokalne vlasti, kod donošenja odluka drugačije promišljati lokalnu upravu“, rekao je Turk.

U sklopu „Poslovnog uzleta“, kojeg treću godinu za redom organizira „Poslovni dnevnik“ , održana je i panel rasprava „Razvoj poduzetništva u gradu Zaprešiću“, a panelisti su bili Miljenko Šoštarić, pročelnik za financije i gospodarski razvitak Grada Zaprešića, poduzetnik Nikola Funda, vlasnik tvrtke „Funda“, Lovro Benčević, stručni suradnik za razvoj Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije i Ivica Babić, direktor pogona za proizvodnju plastičnih masa i cijevi „Alpro-Att“. Također, za prisutne obrtnike i poduzetnike održana je i radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?“.

 


LJEPOTICA I ZVIJER