Kako pokrenuti, poboljšati ili proširiti temeljne lokalne usluge u ruralnim krajevima te kako za to pripremiti i prijaviti projekt, pitanja su o kojima se raspravljalo danas u prostorijama Zagrebačke županije na informativnoj radionici u sklopu objave natječaja za Mjeru 7. Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima unutar Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. do 2020.

Glavna tema radionice bila je provedba Tipa operacije 7.4.1. Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja je prioritetna za gradove i općine te su sudionici detaljnije upoznati s kriterijima natječaja poput tko su prihvatljivi korisnici, kolike potpore mogu očekivati i koji se to projekti mogu financirati europskim sredstvima u okviru ovog natječaja.

„Natječaj je objavljen 24. veljače i ovim putem vas pozivam da odredite prioritete i pripremite kvalitetne projekte“, rekao je predstavnicima gradova i općina te LAG-ova s područja Zagrebačke županije okupljenima na radionici pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić.

Inače, sredstva javne potpore iznose ukupno 50.000.000 eura za 1. Natječaj, a zahtjevi za potporu mogu se početi podnositi od 18. travnja do 18. svibnja 2017. godine. Najniži iznos vrijednosti projekta za koji se može podnijeti Zahtjev za potporu je 15.000 eura, a najviši 1.250.000 eura, dok je najviši iznos prihvatljivih troškova 1.000.000 eura, a najniži 15.000,00 eura.

„Potpore će iznositi od 80 do 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, ali financiranje neće ići unaprijed već po sistemu refundacije i zato je potrebno da u projekcijama proračuna imate osigurana sredstva za provedbu projekata“, istaknuo je Ivančić, naglasivši da po jedinici lokalne samouprave mogu ići isključivo dva ugovora.

Također, predstavljeni su kriteriji odabira i bodovanja projekata, opći uvjeti natječaja, pravilnik te je pojašnjena terminologija čime su prisutni predstavnici gradova i općina te LAG-ova dobili konkretne informacije na temelju kojih će lakše odlučiti koji projekt prijaviti.

Više o natječaju pročitajte ovdje.