Prijava

Vaša prijava

U sklopu projekta „Prsten potpore“ održana radionica


U sklopu provedbe Županijskog projekta „Prsten potpore“, koji je za 102 učenika s teškoćama u razvoju osigurao pomoćnike u nastavi, u Svetome Ivanu Zelini održana je radionica „Suradnja organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova u lokalnoj zajednici“. Domaćin je bila Udruga „Srce“, koja već 11 godina skrbi o djeci s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom.

­„Još smo 2008. godine za dijete s posebnim potrebama, osigurali pomoćnika u dječjem vrtiću, što se pokazalo izuzetno dobrim za njegovu integraciju u društvo. Usko surađujemo s odgojno-obrazovnim institucijama na području Svetog Ivana Zeline kako bi djeci s posebnim potrebama, našim štićenicima, početak školovanja bio što manje stresan“, ispričala je Đurđa Penava, predsjednica udruge „Srce“.

Ivančica Prugovečki, voditeljica projekta „Prsten potpore“, koji se sufinancira iz Europskoga socijalnog fonda, naglasila je da je radionica organizirana kako bi se na primjerima dobre prakse Udruge „Srce“ pokazala mogućnost suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova.

„Dobro organizirane i motivirane organizacije civilnog društva upravo i služe da budu spona između osoba koje imaju posebne potrebe, u ovom slučaju učenika s teškoćama u razvoju, i odgojno-obrazovnih ustanova“, rekla je Prugovečki.

Radionica je bila organizirana za učitelje, stručne suradnike i roditelje učenika s teškoćama u razvoju, kao i roditelje djece s posebnim potrebama koja će tek krenuti u školu. Razgovaralo se kako učenike s teškoćama i njihove roditelje pripremiti za ulazak u redoviti odgojno-obrazovni sustav, na koji način osigurati da se učenici s teškoćama već prvog dana škole osjećaju ugodno u novom okruženju te kako s njima ostvariti osobni kontakt.

„Suvremena, inkluzivna škola svakome mora osigurati odgoj i obrazovanje sukladno njegovim mogućnostima“, dodala je Ivančica Prugovački.

Tijekom održavanja radionice primjere dobre prakse iznijele su učiteljice razredne nastave u OŠ Dragutina Domjanića i roditelji djece s posebnim potrebama, a izlaganje „Model suradnje u inkluzivnom odgojno-obrazovnom sustavu“ imao je Darko Kobetić, ravnatelj Centra znanja Profectus.