Prijava

Vaša prijava

Održana konferencija „Gospodarstvo u fokusu“


Hrvatska zajednica županija, u suradnji s poslovnim tjednikom Lider, organizirala je danas konferenciju „Gospodarstvo u fokusu“ s glavnom temom „Županije nositelji regionalnog razvoja“.

Pokrovitelj konferencije, na kojoj su sudjelovali gospodarstvenici, političari, investitori, predstavnici veleposlanstava bio je predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov. Naglasio je da je neravnomjeran razvoj RH jedan od ključnih problema na kojega županije, u suradnji s gospodarstvom, moraju odgovoriti. Hrvatska je izašla iz krize, rekao je predsjednik Sabora, i danas ozbiljno može pristupiti pitanju funkcionalne i fiskalne decentralizacije.

„Snažno se zalažem za štednju i rezanje svih nepotrebnih stavki u proračunu koje služe bujanju administracije, ali u isto vrijeme se zalažem za povećanje svih stavki proračuna koje služe poticanju razvoja gospodarstva, osobito izvozno orijentiranog, za poticanje razvoja obrazovanja i održivog razvoja“, rekao je Petrov dodavši da treba pohvaliti dobre rezultate koje su županije ostvarile u povlačenju novca iz EU fondova. Poručio je da županije i središnja državna vlast trebaju postati partner gospodarstvu.

„Svako radno mjesto koje zajedno uspijemo stvoriti ili sačuvati, jedna je osoba, jedna obitelj više u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Sabora.

U sklopu konferencije, uz ostalo, održane su panel rasprave „Što županije nude, a što investitori očekuju“, u kojoj je jedan od sudionika bio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, te „Kako poboljšati investicijsku klimu u Hrvatskoj“. U Zagrebačkoj županiji bi ove godine, rekao je župan Kožić, trebalo biti investicija u vrijednosti preko milijardu kuna.

„Radi se o izuzetno visokom iznosu, koji će značajno utjecati i na razvoj gospodarstva. Prije svega, počinje realizacija projekta Regionalnoga vodoopskrbnog sustava istočnog dijela županije, zajedno s PDV-om vrijednog preko 850 milijuna kuna. Tu su i druge investicije čiji je nositelj ili organizator Županija, poput kapitalne gradnje u školstvu u koju u 2017. ulažemo preko 50 milijuna kuna. U modernizaciju županijskih i lokalnih cesta također se ulaže više od 50 milijuna kuna, u proširenje ponude Specijalne bolnice „Naftalan“, zajedno s PDV-om, oko 45 milijuna kuna, u gradnju ULO hladnjače u Distributivnom centru za voće i povrće 27 milijuna kuna. Siguran sam da će ove investicije značajno doprinijeti novom zapošljavanju i rastu BDP-a, a time će i Zagrebačka županija postati još povoljnija destinacija za život i rad“, rekao je župan.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i šibensko-kninski župan Goran Pauk, uvodno je izjavio da za poboljšanje investicijske klime treba pojednostaviti procedure raspolaganja državnom imovinom te investitorima na transparentan način dati uvid koji su njihovi benefiti „ako uđu u RH“.

„To vam se doslovno svodi na 'kako će mi se vratiti ono što uložim'. To se mora rješavati kroz državne zakone, a mi na lokalnoj razni trebamo osigurati osnovne uvjete. Naše planske procedure i raspolaganje državnom imovinom značajno mogu otežati ulazak investitora i brži početak realizacije njihove investicije“, rekao je Pauk. Govoreći o mogućem teritorijalnom preustroju RH, rekao je da je pravo rješenje funkcionalna i fiskalna decentralizacija, a ne novo teritorijalno prekrajanje.

„Mislim da smo tu priču savladali! Državu treba razvlastiti u ovlastima i spustiti ih na niže razine, u prvom redu na županije kao nositelje regionalnog razvoja. Do sada nismo čuli nikakve posebne benefite koje bi donijele neke nove teritorijalne organizacije. Držimo se ovoga što imamo, onoga što je rekao premijer Plenković na sastanku sa županima uoči lanjskoga Božića. Da su županije 'zadana kategorija' i da se prekine razmišljanje o njihovom ukidanju, a nastavi razmišljati o njihovom jačanju“, rekao je Pauk.

Sudionicima konferencije uvodno su se također obratili pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Toma Galli i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.