Prijava

Vaša prijava

Izraelska iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji


U suradnji s Israel Export Institute i HGK-Komorom Zagreb, Veleposlanstvo Izraela u RH, Zagrebačka županija i Grad Zagreb organizirali su danas u Vrbovcu seminar „Primjena novih tehnologija u poljoprivredi“. Seminar je obuhvatio nekoliko tema: navodnjavanje, staklenička proizvodnja, mljekarstvo, gnojiva i zaštita bilja.

Izrael je iznimno uspješna država u proizvodnji hrane i njezinu izvozu. Nedostaci u količini obradivih površina (obradivo je svega 20 posto ukupne površine države, od čega se 50 posto površina navodnjava) nadoknađeni su, rečeno je za seminara, znanjem, istraživanjem i ulaganjem u moderne tehnologije te posebno udruživanjem proizvođača u zajednice farmera. Izrael godišnje izvozi oko 2,13 milijarde dolara poljoprivrednih proizvoda, uglavnom na europsko tržište, od čega su dvije trećine svježi, a jedna trećina prerađeni proizvodi. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma... Sve je to rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija s kojima su sudionike seminara upoznali izraelski stručnjaci. Uvodno su iz pozdravili gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, konzulica u Veleposlanstvu Izraela u RH Irit Shneor i župan Stjepan Kožić.

„Iskustva Države Izrael u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno naprednim tehnologijama, izuzetno će dobro doći našim poljoprivrednicima. Želja nam je da nova iskustva doprinesu njihovoj proizvodnji kako bi bili još konkurentniji na domaćem, ali i širem tržištu“, rekao je župan, dodavši da i Županija, kroz proračun, pomaže poljoprivrednicima u primjeni novih tehnologija. Posebno je izrazio zadovoljstvo što seminaru prisustvuju i učenici Srednje škole iz Svetoga Ivana Zeline, koji se školuju za poljoprivredna zanimanja.

„Oni su budućnost koja dolazi, danas-sutra nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava“, rekao je župan.

Izrael je najnapredniji svjetski korisnik poljoprivrednoga navodnjavanja, a tehnologija za navodnjavanje, osmišljena u ovoj državi, koristi se širom svijeta. Istovremeno prirodna ograničenja tla, vode i klime dovela su do visoko razvijenih stakleničkih tehnologija. Primjerice, prosječan prinos rajčice po hektaru iznosi u stakleniku 300 tona po sezoni, što je četiri puta više nego na otvorenom prostoru.

Uvođenjem naprednih tehnologija u mljekarski sektor prosječna proizvodnja mlijeka u Izraelu povećala se, od 1950. do danas, s 3900 litara na više od 12.000 litara godišnje po mliječnoj kravi.