Prijava

Vaša prijava

Općinama i gradovima 144.500.000 kuna za gradnju reciklažnih dvorišta


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo je Javni poziv za projekte iz područja gospodarenja otpadom, točnije za gradnju reciklažnih dvorišta, koji će se sufinancirati sredstvima Europske unije. Za izgradnju reciklažnih dvorišta u sklopu Kohezijskog fonda gradovima i općinama osigurano je 144.500.000 kuna.

Naime, Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje obvezu jedinicama lokalne samouprave osiguravanje funkcionalnog jednog ili više reciklažnih dvorišta na svom području ovisno o broju stanovnika.

Ovim pozivom, odnosno dodjelom bespovratnih sredstava, želi se pružiti potpora općinama i gradovima za provedbu aktivnosti izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta. Funkcionalno reciklažno dvorište čini jednu od važnih sastavnica u svrhu osiguranja odvojenog prikupljanja problematičnog (opasnog) otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog komunalnog otpada.

Ukupni iznos prihvatljivih troškova po pojedinom projektnom prijedlogu ne smije prelaziti iznos od 7,6 milijuna kuna, pri čemu je najniža, 500.000 kuna, odnosno najviša, 4,5 milijuna kuna, dopuštena ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda koja mogu biti dodijeljena za financiranje pojedinačnog projektnog prijedloga.

Iznos bespovratnih sredstava po pojedinačnom projektnom prijedlogu koji se može dodijeliti iznosi maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta.

Javni poziv otvoren je do 31. prosinca 2018. godine.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve gradove i općine sa svojeg područja da pošalju svoje projektne prijedloge i iskoriste priliku za izgradnju reciklažnog dvorišta.

Više informacija o Javnom pozivu možete pronaći ovdje.