Prijava

Vaša prijava

Jubilarna Samoborska salamijada


Stjepan Grgos iz Otruševca, u kategoriji domaćih proizvođača, Tomo Naglić iz Klaka, u kategoriji domaćih uzgajivača svinja, Branko Trefalt iz Sevnice (Slovenija), u kategoriji međunarodnih proizvođača, OPG Franjul iz Svetog Petra u Šumi, u kategoriji kobasica, i Filip Čižmešija iz Kerestinca, u kategoriji špek-salama, dobitnicu su Velike zlatne šajbe, najvišega priznanja jubilarne 30. Samoborske salamijade.

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji Udruge „Zlatna šajba“, okupila je proizvođače iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Ukupno je ocijenjeno 139 salama i kobasica i ni jedna od njih, s ponosom ističe Dubravko Viduč, predsjednik „Zlatne šajbe“ i Komisije za ocjenjivanje, nije odbačena.

„Sve je više zlatnih, a sve manje brončanih medalja. Znači, kvaliteta raste. Proizvođači su postali dobri procjenitelji i loša salama više i ne dođe na ocjenjivanje“, komentirao je Viduč. Rekao je da unatoč tome što broj proizvođača opada, jer sve je manje onih koji uzgajaju svinje, broj salama raste.

„Oni koji su ostali, odlučili su se za ovaj posao. Prije 14 godina, kada smo započeli s projektom samoborske salame kao robne marke, u ovom se kraju proizvodilo između 3000 i 4000 salama, a prošle je godine proizvedeno 350.000 komada. To je strahoviti porast“, rekao je Viduč, dodavši da je salama svevremenski proizvod, čija proizvodnja u Samoboru ima dugačku tradiciju kojoj se ne nazire kraj.

Za gradonačelnika Samobora Krešu Beljaka, Salamijada je postala jedan od prepoznatljivijih turističkih brendova Samobora, iz kojega je izrastao i Proljetni sajam, Festival samoborske češnofke, Festival kotlovine... „Ona je temelj za daljnju nadogradnju turističke i gastro ponude Samobora“, rekao je Beljak. Izaslanica župana, pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac, rekla je da je upravo Županija, u suradnji s Gradom, i pokrenula cijelu priču oko samoborske salame te da će i dalje kroz slične projekte poticati ravnomjerni razvoj, a posebno ostanak stanovništva u ruralnom prostoru.